Ruotsalaiset juhlivat eurooppalaisen elokuvan palkintogaalassa – suomalaiset jäivät vaille palkintoja

Ruotsalaisen Ruben Östlundin The Square putsasi komeasti pöydän viime viikonloppuna Berliinissä järjestetyissä European Film Awardseissa.

11.12.2017 11:35

Jo Cannesissa Kultaisella palmulla palkittu The Square sai parhaan eurooppalaisen elokuvan palkinnon ja vaikka kyseessä on lähinnä satiirinen draama taidemaailmasta, voitti elokuva myös yllättäen parhaan komediaelokuvan palkinnon. Lisäksi pääosanesittäjä Claes Bang sai parhaan pääosanesittäjän palkinnon ja ohjaaja Östlund vielä ohjaaja- ja käsikirjoittajapalkinnot.

Hollywoodin Oscar-palkintogaala on lähinnä puhdasta viihdettä, mutta tänä vuonna pyöreät 30 vuotta täyttäneellä eurooppalaisten elokuvapalkintojen tilaisuudessa puhuttiin jälleen kerran politiikasta ja ihmisoikeuksista. Euroopan elokuva-akatemian presidentti Wim Wenders piti pitkän, yleisöön hyvin vedonneen ja lukuisien aplodien saatteleman puheen Euroopan yhtenäisyyden puolesta ja ilmaisi huolensa monissa EU-maissa nousseesta nationalismista. Elämäntyöstään palkittu venäläinen Aleksandr Sokurov kertoi tulkin välityksellä hitaasti ja arvokkaasti muun muassa taiteilijoiden sensuroimattoman vapauden tärkeydestä. Jälleen kerran ja aivan syystä muistutettiin ukrainalaisen, jo kolme vuotta vankilassa viruneen elokuvaohjaaja Oleg Sentsovin kohtalosta. Sokurovin lisäksi elämäntyöstään elokuvien parissa palkittiin Julie Delpy. Hän päätti yllättäen esitellä puheessaan mm. uuden elokuvansa hankalia rahoitusasioita ranskalaiseen tyyliin pitkästi ja laveasti. Myös elokuvateollisuutta ravistellut #Metoo-kampanja oli näkyvästi esillä.

Puheet olivat jälleen laveita ja ylipitkiä, niinpä tilaisuus venyi kolmetuntiseksi maratoniksi.Kaikki palkinnonsaajat eivät sentään turisseet loputtomasti, kuten meillä pian ensi-iltaan tulevan On Body And Soul (Kosketuksissa) -elokuvan parhaasta naispääosasta palkittu Alexandra Borbély, joka itki sydäntäsärkevästi ja jätti kiitokset vähemmälle. Vuoden parhaaksi animaatioksi valittiin meilläkin parhaillaan levityksessä oleva, Vincent Van Goghin viimeisistä päivistä kertova Loving Vincent. Parhaan dokumenttielokuva palkinnon sai Anna Zamecka esikoisteoksestaan Communion. Eurooppalainen vuoden löytö sekä Prix FIPRESCIn eli elokuvakriitikoiden palkinnot sai William Oldroyd ohjaamastaan Lady Macbethista, joka on jo ollut teatterilevityksessä Suomessa.

Satavuotisjuhlia viettävä Suomikin oli edustettuna pitkästä aikaa ja peräti kahdella elokuvalla. Vuoden elokuva ja ohjaaja -sarjoissa olleen Aki Kaurismäen Berliinissä palkittu Toivon tuolla puolen ja dokumenttisarjassa kilpaillut Tonislav Hristovin ohjaama suomalaisbulgarialainen  Hyvä postimies jäivät kuitenkin palkinnoitta.

Teksti ja kuvat: Timo Kuismin

Katso alta kuvagalleria.

 

Lisää luettavaa