Ohje oikeaan Star Wars -etikettiin

26.4.2013 17:42

Nordic Garrisonin, eli Star Wars -harrastajien maailmanlaajuisen 501 legioonan Pohjoismaisen joukko-osaston jäsenet vastasivat Episodin lukijoiden kysymyksiin. Suomen maavastaava ja PR-upseeri Johnnie Saares sekä Elina Herttua, Jouko Väänänen ja Elise Gegauff pukeutuivat Star Wars -asuihinsa ja poseerasivat Episodille.

4-1k

Elise Gegauff ja itse tehty kuningatar Padme Amidalan Battle Arena -asu.

Kuinka paljon voi ostaa valmiina ja kuinka paljon pitää tehdä itse?
Valmis Halloween-naamioasu ei kelpaa, vaan asun pitää olla täsmälleen kuin elokuvassa. Mistä tahansa kangas- tai vaatekaupasta ei löydä asusteita.

Esimerkiksi Herttuan piti löytää punaiset mokkasaappaat, joissa on tasapohja ja suippo kärki – ja jotka olivat hänen kokoaan!

Gegauffin mukaan kauppojen Kiinassa tehdyt asut ovat myös laadultaan huonoja, ja kunnon käyttöön esimerkiksi kangasasut kannattaa tehdä itse.

Onko jokaisella jäsenellä oma hahmo vai voiko esiintyä useampana hahmona?
Elinalla ja Elisellä on vain yhdet hahmot, mutta Joukolla on jo parikin asua, yksi on hyväksytettävänä ja työn alla on vielä yksi. Padme Amidala on hahmona Elisen ”juttu”, mutta Elinan Imperial Guard -asu on hyväksytty vasta huhtikuussa, ja hänellä on jo uusiakin suunnitelmia.

1-1k

Yksi Jouko Väänäsen asuista: Imperiumin vastaiskussa nähty jääplaneettojen partiointiin tarkoitettu Snowtrooper-asu.

Kuka hyväksyy asut?
Garrisoneilla ja rebeleillä kullakin on oma porukka joka hyväksyy asut. Käytössä on CRL eli Costume Reference Library, joka sisältää tietyt standardit ja minimivaatimukset, joiden mukaan asu pitää olla tehty. Lisäksi on eri tasoja, joilla voi kohota korkeammalle ja korkeammalle, esimerkiksi jos sisällyttää haarniskaansa äänenmuuntimen.

Puvuista otetaan kuvat ja lähetetään hyväksyttäväksi. Sitten tulee postia, jossa joko todetaan mitä korjattavaa asussa on, pyydetään uusia kuvia tai saadaan hyväksyntä, kertoo Saares.

Vaikka kyse olisi vain viikosta, se on loputonta odottelemista. Mutta nyt tuntuu mahtavalta, uusi maailma avautui, toteaa juuri hyväksytty Herttua, joka on pitkään toiminut supportina, eli auttamassa muita trooppereita asioissa, joita ei voi tehdä puku päällä.

Gegauff lisää, että ”kasvohahmoilla”, eli hahmoilla, jotka eivät käytä kypärää kuten hänen Padme Amidalansa, myös meikki on osa asua.

5-1k

Muoviputkia, Tupperware-purkkeja, ilmansuodattimia… niistä on maalaamalla ja kuluttamalla saatu aidon näköisiä Star Wars -releitä.

Kuinka paljon pukuihin uppoaa rahaa?
Esimerkiksi Gegauffin puvun teko kesti vuoden, ja koostui yksittäisistä hankinnoista. Virosta löytynyt huivi maksoi 250 euroa, mutta toisaalta puvun saappaat olivat neljän euron kirpparilöytö.

Kaikki riippuu siitä kuinka perfektionisti on. Kaikki tapaamani trooperit ovat sanoneet, että huivini on paras, jonka he ovat nähneet. Olisin voinut ostaa halvemmalla samantyyppisen, mutta halusin tämän. Joskus asusteita löytyy halvalla, autamme toisiamme, koska kaikilla on kamaa lojumassa, Gegauff kertoo.

Täytyy sitten vain sopivan tilaisuuden tullen palauttaa saamansa apu takaisin yhteisöön, toteaa Herttua, jonka mies kuulemma raahaa kirpputoreilla pussikaupalla roinaa, jota ”voi käyttää sen ja sen puvun siinä ja siinä osassa”.

6-1k

Perfektionismia: Johnnie Saaresin kypärä ei ole pelkästään elokuvauskollinen esine, se on käsin maalattu ja kulutettu, ja siinä on jopa matkittu alkuperäisten valuvirheitä.

Kilpailetteko keskenänne?
Joissakin juhlissa voi olla kilpailuja, muuten kyse on ystävällisestä vertailusta, koska jokainen tietysti pitää omaa asuaan parhaana, Saares toteaa.

Väänänen uskoo, että jos asuilla alettaisiin kilpailla, elitismi pilaisi hauskanpidon. Herttua muistuttaa, että homman idea ei ole asuilla kilpailu vaan niillä tehtävä hyväntekeväisyys.

Onko tapaamisissa jotain etikettiä, esimerkiksi kuka tulee minäkin hahmona?

Kyllä, yhdessä tilassa saa olla esimerkiksi vain yksi Darth Vader. Samassa tilaisuudessa voi olla samoja hahmoja eri asuissa, esimerkiksi Padme Amidala voisi näyttäytyä niin taisteluasussaan kuin kuninkaallisissa viitoissa. Stormtrooperit ovat eri asia, heitä voi olla vaikka kuinka paljon.

Hahmossa on myös pysyttävä niin kauan kuin on julkisessa tilassa. Hahmot eivät esimerkiksi saa tupakoida eivätkä juoda virvoitusjuomia, mikä olisi vastoin elokuvien maailmankuvaa. Samasta syystä haarniska-asuiset trooperit joutuvat pitäämän kypärän päässään koko ajan.

8-1k

Asut pysäyttävät liikennettä, mutta niiden sisällä on tavallisia ihmisiä, jotka ovat löytäneet ystäviä ja yhteisöllisyyttä tuovan harrastuksen ja keinon hyväntekeväisyyteen.

Pukeutuuko kukaan Jar Jar Binksiksi?
Itse asiassa ainut hyväksytty Binks kuuluu Nordic Baseen ja on hyvin suosittu.

Oudoin kuulemanne kommentti?
Tampereella joku huusi ”Katsokaa, tuolla menee Jeesus!”, kertoo Saares kokemuksestaan Ben Kenobi -asussa.

Minua pidetään jatkuvasti prinsessa Leiana, Gegauff huokaa ja ihmettelee ettei Väänäsen Snowtrooperia pidetä ku klux -klaanin jäsenenä.

Tunnetteko itsenne erilaisiksi asuihin pukeutuessanne?
Tuomme elokuvan taikaa tavallisen elämän keskelle. Näitkö heidän kasvonsa, Saares viittaa kuvauspaikan ohi ajavien ihmisten ilmeisiin.

Asuun ei pukeudu normaali-iltana vain pukeutumisen vuoksi. Kun sen laittaa päälle, tietää, että ihmiset ovat tulossa katsomaan, mistä tulee mukavaa jännitystä, Gegauff jatkaa.

Nordic Garrisonin jäsenet esittelevät toimintaansa upeissa asuissaan lauantaina 27.4. ja sunnuntaina 28.4. Helsingin messukeskuksen Model Expossa. Luvassa on osasto, joka on Suomen mittakaavassa ”jotain ennennäkemätöntä”, Saares lupaa.

Teksti: Jouni Vikman
Kuvat: Antti Mäkinen

12k

Lisää luettavaa