Suomalaisdokumentti kertoo Venäjän tilanteesta kirjailijapersoonan kautta

8.5.2012 14:33

Ari Matikaisen ohjaama dokumentti Russian Libertine – Venäjän vapain mies kertoo kirjailija Viktor Jerofejevistä. Hänen kirjailijapersoonansa kautta elokuvassa tuodaan esiin Venäjän yhteiskunnan ja kulttuurielämän valtavat muutokset.

Haastattelu: Jussi Huhtala

Kirjailija kertoo Helsingissä järjestetyn lehdistönäytöksen yhteydessä olevansa tyytyväinen elokuvaan.

– Kyllä. Rehellisesti sanottuna odotin vähemmän, Jerofejev myöntää.

Kotimaassaan pahennusta edelleen herättävä toisinajattelija paljastuu intelligentiksi, joka kertoo ajatuksiaan rauhallisella venäjällään.

– Kirjailijasta kertovan elokuvan tekeminen on hyvin vaikeaa. Yleensä kerrotaan vakavasta näkökulmasta miten kirjailija luo teoksiaan. Tässä elokuvassa oli toisenlainen lähestymistapa. Elokuvassa näytetään ihminen, joka kirjojen kautta näkee maailman laajemmin.

Russian Libertine kertoo paitsi Jerofejevistä ja hänen kirjailijanelämästään nykyajan Venäjällä myös Jerofejevin perheen historiasta. Jerofejevin isän kuvaaman filmimateriaalin avulla tehdään aikahyppy Jerofejevin lapsuuden aikaan. Isä toimi 1950-luvulla diplomaattina Ranskassa.

– Se on kuin aikakone. Isäni hankki tšekkoslovakialaisen kaitafilmikameran ja kuvasi sillä Ranskassa. Isäni ei halunnut koskaan kuvata Neuvostoliitossa, hänellä oli siihen omat syynsä. Pariisissa elettiin 50-luvulla kiinnostavaa aikaa. Siellä luotiin hienoa elokuvaa ja kirjallisuutta. Minun tarinani liittyy siihen myös, koska vietin itsekin kolme vuotta Pariisissa.

Jerofejev on elänyt kirjailijana Venäjällä sekä kommunismin aikana että sen romahdettua. Muutos on ollut hänen mukaansa valtava.

– Neuvostoliitossa elimme tiukassa totalitaarisessa yhteiskunnassa, jossa minä olin toisinajattelija. Se oli pelottavaa, sanoisinpa jopa hengenvaarallista. Jos neuvostoaikana runoilija käytti sanaa ’musta’, sitä saatettiin pitää liian pessimistisenä. Nykyään voi kirjoittaa vaikkapa Tšetšenian tilanteesta ja venäläisen yhteiskunnan kipupisteistä.

Jerofejev kertoo että Venäjällä vallitsee täysi sananvapaus, jos ajattelee tiettyjä radioasemia kuten Eho Moskvy tai sanomalehtiä kuten Novaja Gazeta. Televisiota katsellessa sananvapaus ei ole yhtä selvä asia.

– Siellä toteutetaan valtiollista politiikkaa. Valtiollinen televisio on Putinin propagandan väline.

Toisinajattelija on siitä huolimatta tuttu näky Venäjän televisiossa.

– Muutama päivä sitten väittelin televisiossa Nikita Mihalkovin kanssa. Hän piti konservatiivien ja kansallismielisten puolta, minä taas edustin venäläistä vapaa-ajattelijaa. 60 000 katsojaa oli Mihalkovin puolella, 20 000 minun puolellani. Kolmasosa on aika paljon. Luulen että tuo jako vastaa todellisuutta.

Televisio- ja radioesiintymiset sekä elokuvan teko eivät ole hidastanut kirjailijan työtä. Jerofejev kertoo juuri saaneensa valmiiksi laajan romaanin, jonka nimeä hän ei voi paljastaa, koska siitä tulisi liian pitkä selitys.

– Romaanin nimi on sana, jota ei ole missään kielessä, ei edes venäjässä. Se kertoo ihmisluonteesta niin kuin kaikki kirjani.

Russian Libertine – Venäjän vapain mies tulee ensi-iltaan 11.5.2012.

Lisää luettavaa