Synnin kaupungissa kaiken takana on nainen

25.8.2014 09:55

Frank Millerin Sin City -toimintatrilleri palaa lähes kymmenen vuoden tauon jälkeen pahamaineiseen Basin Cityyn, joka on säälimättömien rikollisten temmellyskenttä. Millerin mustavalkoisiin sarjakuviin perustuvasta film noir -tyyppisestä elokuvasta (2005) tuli välittömästi kulttisuosikki, jossa sarjakuva- ja elokuvamaailma yhdistyivät aivan uudella, visuaalisesti tuoreella tavalla.

Teksti: Johanna Juntunen, Los Angeles

Robert Rodriguezin ja Millerin ohjaamassa Sin City: A Dame to Kill For -jatko-osassa kaksi Millerin klassikkosarjakuvaromaania yhdistetään täysin uusiin tarinoihin, joten elokuvassa nähdään tuttujen hahmojen lisäksi uusia tulokkaita. Petoksen, vihan ja koston kiemuroihin palaavat eksoottinen tanssija Nancy Callahan (Jessica Alba), tämän hengen pelastanut poliisi John Hartigan (Bruce Willis), kaupungin moraalinen kompassi Marv (Mickey Rourke) ja yksityisetsivä Dwight McCarthy, jota ensimmäisessä elokuvassa näytteli Clive Owen. Uutuudessa McCarthyn roolissa nähdään Josh Brolin.

Uusista kasvoista merkittävimmässä roolissa ovat McCarthyn unelmien ja painajaisten petollinen femme fatale Ava Lord (Eva Green) sekä röyhkeä nuori uhkapelaaja Johnny (Joseph Gordon-Levitt), jonka Miller kirjoitti tarinaan pelkästään tätä elokuvaa varten, siinä missä Sin City perustui pelkästään jo julkaistuihin tarinoihin.

Jotkut jatko-osan kertomuksista edeltävät ensimmäistä elokuvaa. Tämän takia kuolleet hahmot kuten Marv ja Hartigan seikkailevat myös Sin City 2:ssa.

– Sukkuloin nykyään Sin City -sarjakuvissani menneisyyden ja nykyhetken välillä kuten elokuvissa, joten hahmot näyttävät heräävän takaisin henkiin, vaikka olen vain palannut ajassa taaksepäin, Miller kertoo Los Angelesissa.

Uusien tarinoiden ansiosta jopa suurimmat sarjakuvafanit ovat samalla viivalla rivikatsojien kanssa.

– Sarjakuvakertomusten perusteella ei ole mahdollista tietää, mitä elokuvassa tapahtuu, Rodriguez vakuuttaa.

Yksi elokuvan päätarinoista kietoutuu McCarthyn ja Avan ympärille. Kun McCarthy tapaa Avan neljän vuoden tauon jälkeen, kaikki tukahdetut tunteet palaavat jälleen pinnalle. Etsivät ei jaarittele liikoja, joten Brolin (Oldboy) toimi myös kertojana hahmon tunteiden myllerrykselle.

– Hän on täysin Avan pauloissa ja valmis tekemään mitä tahansa rakastamansa naisen puolesta. Dwight on kuitenkin harvasanainen, joten jouduin tuomaan hänen sisäisen taistelunsa esille kasvonilmeiden ja eleiden avulla. Robert on onneksi erittäin taitava vaihtelemaan kuvakokoja kohtauksessa saadakseen hahmosta mahdollisimman mukaansatempaavan, Brolin kiittelee.

Oikean rytmin löytäminen vuorosanojen lausumiseksi aiheutti Brolinille aluksi päänvaivaa.

– Frank Millerin ajatus kulkee omia polkujaan, eikä sitä voi manipuloida. Näyttelijän on itse löydettävä puherytmi ja elokuvan maailma, johon on mentävä mukaan rohkeasti. Pidin paljon ensimmäisestä Sin Citysta sen kaikessa absurdiudessa, joten aluksi näytteleminen jatko-osassa hermostutti, Brolin tunnustaa.

Elokuva kuvattiin täysin taustakangasta vasten, ja lavasteiden puuttuminen yllätti Brolinin aluksi.

– Se oli huimaa, sillä en näytellessäni edes tiennyt, missä elokuvassa olin mukana. Jouduin vain luottamaan sokeasti ohjaajien näkemykseen. Sitten, kun näin valmiin kohtauksen, olin aivan ällikällä lyöty. Näin itseni kallionkielekkeellä tai seksikohtauksessa. Luulin kuvatessamme, että tanssin, vitsailee Brolin.


Sin City: A Dame to Kill For tuli ensi-iltaan 22. elokuuta. Lue lisää elokuvasta uudesta Episodista 8/2014.

Lisää luettavaa