Syrjintä Hollywoodissa: Vähemmistöihin kuuluvat jakavat karut kokemuksensa

25.2.2016 16:53

Hollywoodissa tapahtuva naisten sekä varsinkin etnisten vähemmistöjen syrjintä on ollut viime aikoina erityisen puhuttu aihe #OscarsSoWhite-kohun vuoksi. New York Timesin tuoreessa artikkelissa 27 näyttelijää ja elokuvantekijää kertovat, miten erilainen kohtelu näkyy heidän työnsä arjessa.

Alle on koottu muutamia lainauksia haastateltavien vastauksista. Voit lukea artikkelin kokonaisuudessaan täältä.

 

Näyttelijänä, ohjaajana ja tuottajana työskennellyt Eva Longoria (kuvassa) kertoo, että näyttelijöiden valinnasta vastaavat usein valkoihoiset henkilöt, jotka yhdistävät eri kansallisuuksiin valtavasti stereotypioita. Longoria on asunut koko ikänsä Yhdysvalloissa, eikä puhunut lapsena ollenkaan espanjaa. Hollywoodissa hän on huomannut, että hänen haluttaisiin vastaavan enemmän latinoihin liittyviä yleisiä mielikuvia:

”Kun muutin Los Angelesiin ja kävin koe-esiintymisissä, minulle sanottiin, etten ollut tarpeeksi latino tiettyihin rooleihin. Valkoihoinen mies, joka valitsi näyttelijät rooleihin, sai päättää, millainen latinon pitäisi olla. Hänen mielestään minulla olisi pitänyt olla aksentti ja tummempi iho.”

Näyttelijä ja tuottaja America Ferrera kertoo, että jopa hänen oma managerinsa epäili hänen voivan edetä urallaan etnisyytensä vuoksi:

”Olin juuri voittanut palkinnon Sundancessa, kun managerini halusi minun koe-esiintyvän lihavan latinotytön rooliin. Kyseessä oli vain sidekick, jolla oli sama vitsi joka kohtauksessa. Sanoin, etten halua roolia. Managerini oli myöhemmin sanonut selkäni takana, että ’jonkun pitäisi kertoa tuolle tytölle, että hänellä on epärealistinen kuva siitä, mitä hän voi saavuttaa tällä alalla.’ Ja kyseessä oli siis henkilö, jolle maksoin minun edustamisestani.”

Carrie-elokuvan ohjannut Kimberly Peirce kertoo naiseuden olevan suuri haaste Hollywoodissa:

”Hollywoodiin tullessani luulin, että homouteni järkyttäisi ihmisiä, mutta monella tapaa se, että olen nainen, on aiheuttanut paljon enemmän ongelmia tässä heteromiesten yhteisössä. En osannut odottaa sitä.”

Esimerkiksi Kauhea kankkunen -elokuvissa ja Community-sarjassa näytellyt Ken Jeong kertoi tarinan ensimmäisestä roolista, johon häntä ei valittu etnisyyden perusteella, ja kuinka upealta tämä kokemus oli tuntunut.

”Urani alkuvaiheessa minulla oli rooli The Officessa. Etnistä ulkonäköä ei olisi tarvinnut. Muistan jakson ohjanneen Paul Feigin nauraneen todella paljon. Minulla oli vain pari repliikkiä, mutta se oli yksi ylpeimmistä hetkistäni näyttelijänä, koska se ei perustunut etniseen taustaani. Se antoi minulle luottamusta siihen, että minulla on muitakin mahdollisuuksia kuin näytellä ’aasialaista miestä’.”

Lähde: The New York Times
Kuva televisiosarjasta Täydelliset naiset.
(Episodi/SK)

Lisää luettavaa