Blu-ray-arvio: Tämä klassinen vampyyritarina on visuaalinen riemuvoitto

26.11.2015 11:00

Francis Ford Coppolan edellisestä onnistuneesta ohjaustyöstä on kulunut aikaa jo reilu kaksi vuosikymmentä. Blu-rayna ilmestynyt Bram Stokerin Dracula ei kuitenkaan 90-luvun alussa nauttinut samaa arvostusta kuin nykyään. Monen mielestä se keskittyy liikaa romantiikkaan kauhuelementtien jäädessä taka-alalle.

Vaikka rakkaustarina on pitkälti käsikirjoittaja James V. Hartin keksintöä, on Coppolan ohjaus sen verran uskollinen romaanin kirjoittajalle, että titteli voi ylpeästi hänen nimeään kantaa.

Gary Oldmanin, Winona Ryderin ja Anthony Hopkinsin tähdittämä elokuva on visuaalinen riemuvoitto, mutta pelottava se ei ole. Lavasteet (joskin ansiokkaita) jäävät aika lailla kekseliään puvustuksen varjoon. Yksinkertainen klassinen tarina on toteutukseltaan monimutkainen, ja Francisin parikymppinen poika Roman Coppola vastasi erikoistehosteista. Ehkä nepotismia, mutta lopputulos on häikäisevä.

Aiemmin vuonna 2007 julkaistu blu-ray on laadultaan niin heikko, että tähän versioon se kannattaa päivittää. Eroa on kuin yöllä ja päivällä kun 4K-masterista detaljit näkyvät ja ääniraitakin on väkevä. Uusia ekstrojakin on muutama, mutta muuten levyllä samat kommenttiraidat, dokkarit sekä poistetut kohtaukset kuin aiemminkin.

Tero Heikkinen

Elokuva ★★★★
Ekstrat ★★★★

Bram Stokerin Dracula. Bram Stoker’s Dracula. Yhdysvallat 1992. Blu-ray. Julkaisupäivä 26.10.2015.

Lisää luettavaa