Tämä sarjakuvafilmatisointi jakaa edelleen mielipiteet – yleisö päättää nähdäänkö se Orionissa

16.10.2015 10:56

Episodi ja Kansallinen audiovisuaalinen instituutti ovat yhteistyössä suunnitelleet Orion-teatteriin sarjakuva-aiheisten elokuvien sarjan vuoden 2016 keväällä. Yleisö päättää yhden esitettävistä elokuvista viiden ehdokkaan joukosta äänestyksellä, joka päättyy 23. lokakuuta. Yksi ehdokkaista on vuonna 2009 ilmestynyt Watchmen.

Watchmen-filmatisointia odotettiin pitkään. Se ei perustukaan ihan mihin tahansa sarjakuvaan. David Gibbonsin kuvittama ja legendaarisen Alan Mooren käsikirjoittama Watchmen eli Vartijat on yksi kaikkien aikojen arvostetuimmista sarjakuvateoksista. Se pääsi jopa mukaan, kun aikakauslehti Time listasi parhaita englanninkielisiä romaaneja vuodesta 1923 nykypäivään. Vartijat oli listan ainoa sarjakuvateos.

 

watchmen-1

 

Elokuvaa alettiin suunnitella jo vuonna 1986 pian sarjakuvan ilmestyttyä. Projekti osoittautui kuitenkin ongelmalliseksi, ja filmatisointi siirtyi elokuvastudiolta toiselle. Ohjaajaksi kaavailtiin sellaisia nimiä kuin Terry Gilliam, Darren Aronofsky ja Paul Greengrass. Lopulta pestin sai Zack Snyder. Hän oli vielä tuolloin ohjaajana melko kokematon mutta iskenyt kultasuoneen tekemällä elokuvan toisesta arvostetusta sarjakuvasta eli Frank Millerin teoksesta 300.

Elokuvan vastaanotto oli ristiriitainen. Sen tavallaan ymmärtää, sillä alkuperäisteos on miltei mahdoton filmattava. Gibbonsin ja Mooren 12-osainen teos on sekä visuaalisesti haastava että psykologisen syvällinen ja sisältää ehkäpä liian paljon aineksia yhteen elokuvaan.

 

watchmen-4

 

Tarinahan on todella kiehtova. Siinä kuvataan vaihtoehtoista todellisuutta 1980-luvulla, jolloin Yhdysvaltain presidenttinä on edelleen Richard Nixon ja kylmä sota vallitsee. Elokuvan päähenkilöt eli Vartijat ovat supersankareita. Heillä on naamiot ja puvut, mutta Tri Manhattania lukuun ottamatta heillä ei kuitenkaan ole erityisiä supervoimia, vaan he ovat hyvinkin inhimillisiä. Kaiken lisäksi he ovat joutuneet ennenaikaiselle eläkkeelle. Kun nimellä Koomikko tunnettu Vartijoiden jäsen surmataan, alkavat muun ryhmän jäsenet selvittää onko liikkeellä supersankareita jahtaava murhaaja.

 

watchmen-3

 

Snyder hallitsee visuaalisen puolen erinomaisesti. Jo alkutekstijakso on suorastaan mykistävä. Kaikki eivät kuitenkaan ymmärtäneet sitä, että Snyder lisäsi elokuvaan väkivaltaisia toimintakohtauksia, joilla ei välttämättä ole mitään tekemistä sarjakuvan kanssa. Mukana on jakso, joka muistuttaa enemmän Saw-elokuvan jatko-osaa kuin Watchmen-sarjakuvaa. Rakastelukohtaus, jossa huohotetaan Leonard Cohenin Hallelujah-kappaleen tahdissa, sai monet kiemurtelemaan.

Watchmen onkin niitä elokuvia, joka jakaa mielipiteet kahtia. Toisten mielestä se on pinnallista toimintaviihdettä, toisten mielestä Blade Runneriin verrattava mestariteos.

Minkä elokuvan haluat nähdä valkokankaalla Episodin ja KAVIn Sarjakuvaleffa-sarjassa? Äänestä suosikkiasi täällä.

Jussi Huhtala

Lisää luettavaa