Tänään televisiosta: Tämä Oscar-voittaja on huudettavien one-linereiden isä!

Televisiosta tuuttaa tänään Mel Gibsonia pitkillä kutreilla elokuvassa Braveheart – taipumaton (1995).

1.5.2016 06:27

Skottien ja englantilaisten verisistä taistelukentistä kertova elokuva palkittiin aikoinaan viidellä Oscar-pystillä, muun muassa parhaalle elokuvalle ja parhaalle ohjaukselle (Gibson itse) myönnettävin patsain.

Pitkin Irlannin ja Skotlannin nummia kuvatun elokuvan pääosa ei ollut niin selvä valinta kuin miltä nykyään ehkä vaikuttaa. Gibson piti itseään ainakin kymmenen vuotta liian vanhana William Wallacen rooliin ja suunnitteli tilalle näyttelijä Jason Patricia (In the Valley of Elah). Paramountin elokuvastudiolla oltiin kuitenkin sitä mieltä, että elokuvaa ei tehdä lainkaan, jos Gibson ei ole pääosassa.

Pakkonakituksen jälkeen Gibson jättäytyi pois Terry Gilliamin (12 apinaa) suunnitteilla olleesta A Tale of Two Cities -elokuvasta, mutta tarjosi vastineeksi Braveheartin ohjaajan pestiä Gilliamille. Kuten Oscar-palkinnon pokkaajasta voi päätellä, Gilliam kieltäytyi kunniasta.

Vaikka Braveheart lainaa Skotlannin historian tavaramerkit, sinisen sotamaalin ja reisiä tuulettavat heimokiltit vääriltä aikakausilta, on elokuvassa potkua yhä tänäkin päivänä. Siitä osittainen kiitos kuuluu joukkokohtausten avustajille, jotka muksivat toisiaan paikoin hyvinkin tosissaan.

Braveheart esitetään Subilla sunnuntaina 01.05.2016 klo 21.00klo 22.40.

Lisää luettavaa