Tänään tv:ssä: Eeppinen seikkailu on Tom Cruisen parhaita elokuvia

Tänään nähdään televisiossa vuonna 2003 valmistunut Viimeinen samurai.

21.2.2020 06:30

Tom Cruisen esittämä amerikkalaiskapteeni kutsutaan kouluttamaan Japanin ensimmäistä modernia armeijaa vuonna 1876, mutta miehestä tuleekin samurai. Cruisen näyttelemä kapteeni Nathan Algren on ottanut osaa Amerikan intiaanisotiin ja menettänyt niiden teurastuksissa sielunsa. Yllättävällä Japanin komennuksellaan hän kuitenkin löytää itsensä uudelleen.

Kenraali Custerin alaisuudessa palvellut, intiaanisodat lopulta pelkäksi mielettömyydeksi kokenut Algren näkee nopeasti analogian Japanin tilanteen ja kotimaansa sotien välillä. Aivan samalla tavoin kuin intiaanit raivattiin valkoisen valtaväestön tieltä, on myös Japanin ensimmäisen modernisti varustetun ja koulutetun armeijan yhtenä päämääränä hävittää tieltään ikiaikainen samuraikulttuuri. Keisari, jota samurait ovat perinteisesti palvelleet, on nuori ja heikko, ja altis mukautumaan vahvan kenraalinsa oikkuihin.

Algren, jonka tuntoa teot intiaanisotien upseerina edelleen painavat, joutuu Ken Watanaben sielukkaasti näyttelemän samuraijohtaja Katsumoton haltuun ja huomaa tilaisuutensa päästä alkavassa sodassa tällä kertaa oikealle puolelle. Sielultaan rikkoutunut sotilas liittyy samuraiden uljaaseen joukkoon ja löytää sitä kautta uuden tarkoituksen elämälleen, josta hän ei enää välittänyt.

Viimeisen samurain tekijäjoukko kuuluu alansa eliittiin. Ohjaaja Edward Zwick osoitti taitonsa luoda komeisiin maisemiin sijoittuvaa, täydellisen vangitsevaa eeposta jo elokuvallaan Intohimon tuulet (1994). Tuosta elokuvasta Oscarin pokannut mestarikuvaaja John Toll on hänkin mukana työryhmässä. Käsikirjoittaja John Logan tunnetaan parhaiten parhaan elokuvan Oscarin voittaneesta Gladiatorista (2000). Musiikista vastaa toinen Gladiator-tekijä ja monen muun klassikkoelokuvan säveltäjä Hans Zimmer.

Viimeinen samurai esitetään MTV3-kanavalla perjantaina 21.02.2020 klo 22.35. Katso alta näyttävä taistelukohtaus elokuvasta.

Lisää luettavaa

Aiheeseen liittyviä elokuvia