Tänään tv:ssä: Elokuvakerronnan suuri taidonnäyte – Nuorena kuollut ohjaaja ei ehtinyt nähdä teostaan koskaan valmiina

Tänään nähdään televisiossa vuonna 1934 valmistunut L’Atalante.

19.9.2018 06:30

Nuorena kuolleen suuren ohjaajalupauksen Jean Vigon ainoa pitkä elokuva on hivelevän kaunis rakkaustarina jokilaivan nuoresta kipparista ja hänen tyttöystävästään.

L’Atalante on ranskalaisen elokuvan rakastetuimpia klassikoita, jonka matka lopulliseen muotoonsa vei lähes 60 vuotta. Vigo itse ei nähnyt pääteoksensa koskaan valmistuvan, sillä hän kuoli tuberkuloosin aiheuttamaan keuhkotulehdukseen kesken jälkituotannon.

L’Atalante tapahtuu pariisilaisella jokilaivalla, joka seilaa vertauskuvallisesti läpi elämän kertoessaan vasta avioituneen nuorenparin, Jeanin ja Julietten (Jean Dasté ja Dita Parlo), suhteen tarinan.

Merkityksellisintä L’Atalantessa on Vigon virtuoosimainen kuvakieli, joka on pitkälti vastuussa teoksen asemasta ”maailman kauneimpana elokuvana”. Kameran liikkeet ja kuvakulmat ovat aikaansa nähden poikkeuksellisen eläviä ja täynnä taiteellista kunnianhimoa.

Valon ja varjojen kanssa saavutetaan kuvasarjoja, jotka tulvivat unohtumatonta kauneutta ja lähes palavaa ilmaisuvoimaa – ehkä kuuluisimpana jakso, jossa erossa olevat Jean ja Juliette uneksivat toisistaan yhtä aikaa eri paikoissa ja lihaksi tullutta kaipuuta huokuen.

Kolmannessa pääosassa nähdään Michel Simonin riemukkaasti tulkitsema Pappa-Jules, laivalla majaansa kissoineen pitävä vanha merikarhu.

L’Atalante on elokuvakerronnan suuri taidonnäyte yhdeltä sen lyhytikäisimmiltä mestareilta.

Elokuva nähdään Yle Teemalla HD-lähetyksenä keskiviikkona 19.09.2018 klo 13.20. Lähetys on uusinta sunnuntailta. Elokuvan voi katsoa syyskuun loppuun saakka myös Areenasta. Katso alta kohtaus elokuvasta.

Lisää luettavaa