Tänään tv:ssä: Miljardibudjetilla tuotettu perisuomalaiseen aiheeseen perustuva elokuva pääsi USA:n teattereihin

Tänään nähdään televisiossa vuonna 1959 valmistunut Sampo.

12.1.2017 05:05

Kalevalaan perustuva elokuva tehtiin suomalais-neuvostoliittolaisena yhteistyönä. Suomessa oli pitkään suunniteltu filmatisointia Kalevalasta, mutta se toteutui vasta venäläisten tehtyä aloitteen. Vaikka Neuvostoliitosta tuli projektiin mukaan ansioituneita tekijöitä ja valtava koneisto, Suomessa projektiin suhtauduttiin varauksella jo ennen kuin kuvauksia oli aloitettu. Useimmat eivät pitäneet ajatuksesta, että venäläiset tarttuisivat suomalaisten kansallisaarteeseen – etenkin kun selvisi, että elokuva perustuisi Kalevalaan vain osittain.

Eikä Sampo loppujen lopuksi kovin suomalainen elokuva olekaan. Se on kuvattu lähes kokonaan Suomessa, mutta ohjaaja, käsikirjoittajat, lavastaja ja säveltäjä ovat venäläisiä. Suomalaisia tekijöitä edustavat muun muassa apulaisohjaaja Holger Harrivirta, pukusuunnittelija Ritva Karpio sekä suomenkieliset vuorosanat sovittanut Väinö Kaukonen. Väinämöisen esittäjä Urho Somersalmi on keskeisistä näyttelijöistä ainoa suomalainen. Ilmarisen esittäjä Ivan Voronov ja Louhi eli Anna Orotsko olivat venäläisiä, Annikkia esittävä Eve Kivi virolainen ja Lemminkäisen roolissa nähty Andris Ošin liettualainen.

Budjetiltaan Sampo oli kotimaisittain jättiluokkaa. Elokuvan kokonaiskustannuksiksi arvioitiin Elonet-sivuston mukaan noin miljardi markkaa, kun suomalainen elokuva tuolloin maksoi keskimäärin 15 miljoonaa markkaa.

Jos ei odota uskollista Kalevala-filmatisointia, Sampo on komea elokuvaelämys. Ohjaaja Aleksandr Ptuško on luonut värikylläisen ja upeasti lavastetun fantasian, jossa on unohtumaton sadunomainen tunnelma. Animaattorinakin tunnettua Ptuškoa (1900–1973) on sanottu Venäjän Walt Disneyksi eikä syyttä. Nykyohjaajista tulee mieleen Tim Burton. Kyisen pellon kyntö ja eloon heräävät luonnonelementit on luotu henkeäsalpaavan komeasti.

Sammosta ei tullut toivottua kansainvälistä menestystä, mutta se löysi tiensä myös Yhdysvaltoihin, missä sitä esitettiin nimellä The Day the Earth Froze. Siellä sitä markkinoitiin jonkinlaisena b-luokan fantasiaelokuvana, jossa tekijöille ja näyttelijöille oli annettu englanninkieliset nimet.

Sampo esitetään restauroituna versiona, jossa Sovcolor-värit on palautettu entiseen loistoonsa. Sovcolor oli Neuvostoliiton vastine Technicolorille. Siinä oli hehkuvat värit, jotka kuitenkin haalistuivat nopeasti.

Sampo esitetään YLE Teemalla torstaina 12.01.2017 klo 21.55.

Lisää luettavaa