Tänään tv:ssä: Tämä lohduton mestariteos on kauhugenren historian kyynisimpiä elokuvia

30.8.2014 08:00

Tänään nähdään televisiossa vuonna 2007 valmistunut kauhuelokuva 28 viikkoa myöhemmin, joka on jatkoa Danny Boylen elokuvalle 28 päivää myöhemmin.

28 viikkoa sitten Britanniassa pääsi valloilleen tuhoisa virus, joka teki tartuttamistaan ihmisistä raivotautisia, zombiemaisia psykopaatteja. Koko saarivaltakunta tuhoutui lyhyessä ajassa. Viimeisetkin viruksen saastuttamat ihmiset puolestaan kuolivat nälkään vain joitakin viikkoja myöhemmin. Lontoon uudelleenasutus on sittemmin aloitettu amerikkalaisten sotajoukkojen valvonnassa. Viruksen tietellinen tutkiminen on alkutekijöissään, mutta toisaalta sitä ei ole enää useaan kuukauteen tavattukaan.

Yksi epidemiasta selvinneistä on Don Harris (Robert Carlyle), joka jätti vaimonsa Alicen (Catherine McCormack) raivotautisten armoille viime hetken pakonsa yhteydessä. Nyt hänen kaksi lastaan saapuvat maanpaosta Espanjasta hänen luokseen, ensimmäisten 15 000 uudisasukkaan joukkoon. Kun lapset livahtavat karanteenialueen ulkopuolelle ja löytävät sieltä kuolleeksi luullun äitinsä yllättäen elossa, viruksen saastuttamana mutta sille immuunina, tapahtumat alkavat uudelleen eskaloitua yhä kauhistuttavampaan suuntaan.

Espanjalainen Juan Carlos Fresnadillo noudattelee tyylillisesti Boylen ykkösosan iskevyyttä: leikkaus on nopeaa ja veritehosteet shokeeraavia. Mittakaavaltaan suurempi tarina on kuitenkin tarjonnut hänelle tilaisuuden upottaa tarinaan myös yhteiskuntakriittisyyttä ja epämiellyttäviä havaintoja siitä, miten ihminen voi ääritilanteissa olla ihmiselle susi.

Hengästyttävään vauhtiin kiihtyvä kauhutarina kuuluu erittäin vaikuttavalla tavalla genren historian kyynisimpiin ja nihilistisimpiin. John Murphyn erinomainen musiikki viimeistelee lohduttoman mestariteoksen.

Tähdet: ★★★★★

Arvio: Jukka Halttunen

28 viikkoa myöhemmin nähdään FOX-kanavalla lauantain ja sunnuntain välisenä yönä 31.08.2014 klo 00.30.

Lisää luettavaa