Tänään tv:ssä: Tämä upea klassikko on monien toimintaelokuvien esikuva – Uusintafilmatisointi tehtiin lupaa kysymättä

Akira Kurosawan samuraielokuvien sarja jatkuu Teemalla. Nyt vuorossa on vuoden 1961 ohjaustyö Yojimbo – Onnensoturi.

15.11.2018 05:00

Yojimbo on Akira Kurosawaa cooleimmillaan: rautainen tarina rautaisesti toteutettuna kahden taistelevan jengin väliin saapuvasta samuraista, joka rahastaa tilanteella.

Kaksi kilpailevaa rikollisliigaa pitää tiukassa otteessaan japanilaiskaupunkia, johon saapuu eräänä päivänä tiukkailmeinen kulkurisamurai. Samurai päättää hyötyä tilanteesta ja osoittaa miekanhallintansa viipaloimalla kolme toisen osapuolen sotilasta. Ei kestä kauaa, kun tästä vaikuttunut vastapuoli jo ehdottaakin muukalaiselle töitä leirissään.

Yojimbo – Onnensoturi
on klassikko, jonka rupinen ihmiskuva on toiminut inspiraationa monille nykyajan toimintaelokuvista. Teknisesti se on yksi Kurosawan tyylikkäimmin ohjatuista ja kuvatuista elokuvista, johon oman lisänsä tuo myös Masaru Saton mainio musiikki.

Täydellisen pääosasuorituksen tekevä Toshiro Mifune palkittiin Venetsian festivaalin parhaana miesnäyttelijänä. Lisäksi filmi sai Oscar-ehdokkuuden puvustuksestaan.

Kolme vuotta Yojimbon jälkeen valmistunut, Sergio Leonen dollaritrilogian aloittava Kourallinen dollareita perustuu selkeästi Yojimboon, vaikka siihen ei virallisesti hankittukaan uusintafilmatisoinnin oikeuksia. Miekat vain vaihtuivat revolvereihin ja Mifunen samurai Clint Eastwoodin esittämään muukalaiseen. Yojimbo on toiminut inspiraationa myös monille myöhemmille toimintaelokuville.

Yojimbo esitetään Yle Teemalla torstaina 15.11.2018 klo 21.00, jonka jälkeen se on Areenassa katsottavissa 14 päivää.

Lisää luettavaa