Tänään tv:ssä: Tätä Bond-leffaa sensuroitiin Suomessa – ei haluttu suututtaa Neuvostoliittoa

Nelosen Bond-elokuvien sarjassa on tänään vuorossa Octopussy Mustekala vuodelta 1983.

1.8.2016 06:27

James Bondin (Roger Moore) agenttikollegan kuolema väärennetyn Faberge-munan vuoksi kuljettaa sankariagentin Intiaan, jossa prinssi Khan (Louis Jordan) pyörittää neuvostoliittolaisten arvoesineiden salakuljetusoperaatiota kuvankauniin Octopussyn (Maud Adams) avustuksella. Salakuljetusverkosto havittelee pohjattomien rikkauksien lisäksi myös maailmanvaltaa, jonka saavuttamiseen liittyy ydinpommin räjäyttäminen Länsi-Saksassa.

Monimiljonääri Octopussyn roolissa nähtävä Maud Adams esitti Bond-tyttö Andrea Andersia jo Bond-seikkailussa 007 ja kultainen ase (1974). Tunnuskappaleen All Time High esittää Rita Coolidge. Elokuvan pohjana ollut Ian Flemingin novelli julkaistiin ensimmäisen kerran Playboy-lehdessä keväällä 1966.

Octopussy on siinä mielessä kiinnostava tapaus suomalaiskatsojien kannalta, että elokuvaa sensuroitiin, kun se tuli Suomessa teattereihin. Suomettumisen aikaa kun elettiin, niin ei haluttu suututtaa Neuvostoliittoa, ja yksi itänaapuriin viittaava kohtaus jätettiin tekstittämättä. Kenraali Orlov (Steven Berkoff) kertoo viimeisenä sanoinaan, että hänestä tulee kuolemansa jälkeen Neuvostoliiton sankari. Tämä viesti välittyi vain englantia osaaville suomalaiskatsojille.

Octopussy – Mustekala esitetään Nelosella maanantaina 01.08.2016 klo 21.00. Katso Orlovin kuolinkohtaus alta.

Lisää luettavaa