Tänään tv:ssä: Veikko Huovisen suosikkiromaanista tehtiin sympaattinen elokuva

Tänään nähdään televisiossa vuonna 2004 valmistunut kotimainen elokuva Koirankynnen leikkaaja.

28.8.2016 07:57

Jatkosodassa päähän haavoittunut ja taantunut Mertsi Vepsäläinen (Peter Franzén) matkaa halki talvisen Suomen auttaakseen ”maailman parasta koiraa”. Elokuvan alku tuntuu pikakelaukselta, kun Mertsi joutuu sotauhopuheen kuuntelusta heti tositoimiin rintamalle ja saa saman tien kuulan otsaansa. Sitten hän onkin jo kirvesmies Villen (Ahti Kuoppala) apulaisena koulua rakentamassa. Pakkoliikkeiseksi, naamaa vääntäväksi ja lähes lapseksi taantunut Mertsi ihastuu Villen kertomukseen viisaasta koirastaan, joka kärsii kivuliaasta kynnenkasvusta. Rahaton, muistinmenetyksestä kärsivä ja tilannetajuton Mertsi päättää lähteä leikkauspuuhiin.

Puolivälissä, tukkisavotalle ehdittäessä, tarina sujahtaa uomaansa ja elokuva löytää sydämensä. Irralliset henkilöhahmot saavat lihaa luittensa päälle ja näyttelijät innostuvat hienoihin suorituksiin. Franzénin ilmehtiminen muuttuu hyvin rakennetuksi yhdistelmäksi lapsenomaista hyväntuulisuutta ja sisäistä tuskaa, jota Mertsi tuntee tajutessaan jollain tasolla, että hänen pitäisi olla kokonaisempi.

Vaikka Mertsin matkantekoa helpottaa hyvien ihmisten antama apu, Veikko Huovisen 1980 ilmestyneeseen romaaniin pohjaava elokuva välttää helpot ratkaisut. Se jättää katsojan oman maailmankuvan päätettäväksi jopa sen, onko kaaren elokuvan aloitukseen piirtävä loppu surullinen vai onnellinen. Koirankynnen leikkaaja on sympaattinen, haikea pikkuelokuva, joka ei pyrikään olemaan mitään sen enempää. Se on ehdottomasti katsomisen arvoinen, halusi sitten nähdä tarkkaan dokumentoitua ajankuvaa, hienoja näyttelijäsuorituksia tai kunnianosoituksen aikakaudelle, jolloin laitoshoito ei ollut automaattisesti ensimmäinen kohtalo yhteiskunnan vähäosaisemmille, vaan myös lähimmäisenrakkaudelle annettiin mahdollisuus.

Koirankynnen leikkaaja esitetään YLE TV1-kanavalla sunnuntaina 28.08.2016 klo 22.35.

Koirankynnen leikkaaja 2

Lisää luettavaa