Tänään tv:ssä: yksi maailman parhaita elokuvia millä mittarilla tahansa

23.6.2015 06:27

Tänään nähdään televisiossa Francis Ford Coppolan Vietnamin sodan kuvaus Ilmestyskirja. Nyt. Elokuvasta esitetään pidennetty ohjaajan versio, joka on saanut lisänimen redux.

Sodasta jo kotiutunut kapteeni Willard (Martin Sheen) komennetaan takaisin Vietnamiin tehtävänään murhata päästään seonnut eversti Kurtz (Marlon Brando). Matka Nung-jokea pitkin Kambodzan viidakoihin on kaikkea muuta kuin helppo.

Joseph Conradin Pimeyden sydän -pienoisromaaniin pohjautuva elokuva sisältää monia unohtumattomia hetkiä, kuten Sheenin ja Brandon uskomattomat roolisuoritukset, Wagnerin musiikin käyttö helikopterihyökkäyksessä sekä everstiluutnantti Kilgoren (Robert Duvall) repliikki ”rakastan napalmin tuoksua aamuisin”, joka on yksi tunnetuimpia elokuvasitaatteja.

Ilmestyskirja. Nyt on paitsi elokuvahistorian arvostetuimpia sotaelokuvia, se on valittu useissa kriitikkoäänestyksissä kaikkien aikojen parhaiden elokuvien joukkoon lajityypistä riippumatta. Vuonna 2002 arvostettu Sight and Sound -elokuvalehti valitsi sen parhaaksi elokuvaksi viimeisten 25 vuoden aikana. Brittiläisessä 50 Films to See Before You Die -televisio-ohjelmassa se oli listan ykkönen. Empire-lehti on valinnut Ilmestyskirjan helikopterikohtauksen kaikkien aikojen muistettavammaksi elokuvakohtaukseksi.

Voidaan siis varmaan todeta, että kyseessä on yksi maailman parhaita elokuvia millä mittarilla tahansa.

Ilmestyskirja. Nyt – redux esitetään Kutosella tiistaina 23.06.2015 klo 22.00.

(Episodi/JH)

Lisää luettavaa