Steven Seagal. Mies. Mestari. Jumala? Toimintasankarin suoraan alelaarilevitykseen päätyvät nykyleffat näyttävät kansikuvienkin perusteella noin viidessä minuutissa kasaan kursituilta. Tämä innostikin Episodia tekemään omat Seagal-kansikuvansa!

Teksti ja kuvat: Jari Setälä

Steven “Renesanssinero” Seagal on näyttelijämestari, tuottaja, käsikirjoittaja, 7. danin mustan vyön aikido-mies, apulaissheriffi, huippuluokan muusikko, buddhisti, meditaatioguru, zen-filosofi, eläinaktivisti ja ympäristönsuojelija.

ILMOITUS (SISÄLTÖ JATKUU ALLA)

Viimeisen vuosikymmenen ajan Stevenin elokuvat ovat kuitenkin päätyneet suoraan teatterin sijasta ale-markettien dvd-koreihin. Tähän saattaa olla ymmärrettävä syy.

Seagalin viimeaikaisten leffojen kansikuvia, tagline-iskulauseita, juonikuvauksia ja roolihahmojen nimiä katsoessa tulee kouriintuntuvan selväksi, että todennäköisesti sekä leffojen käsikirjoitukset että kansikuvat ovat syntyneet kokonaisuudessaan saman noin viisiminuuttisen työrupeaman sisällä. Ja ei muuta kuin tunnin päästä kuvauksiin.

Tästä inspiroituneena seuraavassa listauksessa onkin mukana aitojen Seagal-leffojen seassa myös Episodin omia, kuvitteellisia Steven-tulkintoja.

Tunnistatko huijarit joukosta? Aloittakaamme siis listaus!

A Dangerous Man (2009)

Tagline: They started this. He’ll finish it.

Syyttömänä linnassa kuusi vuotta istunut Shane Daniels (Seagal) joutuu tuntien sisällä vapautumisestaan jälleen ongelmiin. Mies todistaa poliisin murhan, johon syyllistyy kiinalainen mafia. Seagal pelastaa mafian kidnappaaman tytön, jolle hän myös lupaa pelastavansa tytön sedän mafian hallusta. Pysyttekö vielä kärryillä? Tähän hän tarvitsee apua Venäjän mafialta, jonka pomo on Danielsille palveluksen velkaa. He aloittivat sen, hän lopettaa sen.

Attack Force (2006)

Tagline: Humanity’s greatest hope…faces his greatest battle.

Seagal on sotilasmies Marshall Lawson, joka menettää koko iskuryhmänsä kylmäverisessä hyökkäyksessä. Tutkiessaan tappoja hän päätyy huippusalaisen sotilasjärjestön jäljille. Järjestö haluaa Lawsonin hengiltä. Jossain vaiheessa peliin sotketaan ilmeisesti ainakin ydinpommit ja siten koko maapallon kohtalo, sillä Lawnsonhan on “koko ihmiskunnan suurin toivo”.

Huomaa taustalla häämöttävä sienipilvi ja kannen poikki vilisevät The Matrix -tyyliset koodijonot.

Belly of the Beast (2003)

Tagline: A father’s rage knows no limit.

Tehdään villi veikkaus taglinen perusteella: Steven on siviiliin siirtynyt entinen kommando/agentti/poliisi, jonka tytär kidnapataan/tapetaan. Steven tappaa varalta kaikki.

IMDB: Entisen CIA-agentin (bingo!) taistelu kidnapatun tyttärensä (bingo!) löytämiseksi johtaa hänet poliittisen turmelluksen, korruption, salaliittojen ja petosten jäljille. Mikään ei pysäytä häntä tyttärensä pelastamiseksi (bingo!).