Uusi Bond-leffa saa arvostelijoilta ristiriitaisen vastaanoton: lue ensikommentit täältä

27.10.2015 19:52

James Bond -seikkailu 007 Spectre saapuu teattereihin perjantaina 30. lokakuuta. Episodin toimitus näki leffan tänään. Tässä ensikommentit.

Jouni Vikman:
007 Spectre on näyttävää mutta samalla jo tuttua ja turvallista uutta Bondia. Muutenkin retconeille eli takautuvalle historian muuntelulle allergiselle katsojalle se ei yllätyksettömyydessään nouse aikaisemmat osat summaavaksi saagan huipennokseksi.”

Jussi Huhtala:
”Pakko sanoa että olen pettynyt. Toimintakohtaukset olivat näyttäviä mutta tylsiä. Loppu oli sen enempää spoilaamatta lässähdys. Mukaan oli yritetty ottaa myös huumoria, mutta se ei naurattanut yhtään. Monica Belluccin ja Christoph Waltzin roolit jäivät aivan liian pieniksi, ja mutta monenlaisiin sivujuoniin ja -hahmoihin saatiin silti tuhlattua aivan liian pitkät kaksi- ja puoli tuntia. Spectre ei varsinaisesti ollut huono elokuva, mutta mikään ei oikein sykähdyttänyt.”

Heli Metsätähti:
”Bondin kuuluu olla spektaakkeli, ja sellaisena Spectre toimii hyvin. Konnassa on enemmän uutta kuin autoissa ja naisissa – Léa Seydoux jättää kylmäksi, ällistyttävää kyllä.”

Niko Ikonen:
”Viimeistään nyt Daniel Craig nostaa itsensä Sean Conneryn rinnalle​ parhaimpana Bondina. Craigin 007 on pääsemässä traumoistaan, ja hahmo alkaa jo muistuttaa hieman ihmistä. Spectre on muutenkin klassisempi kuin aiemmat kolme Bondia. Mukana on huumoria, väkivalta johtaa aina seksiin (kuinkas muutenkaan) ja ylenpalttinen synkeämielisyys on muuttunut kepeämmäksi nostalgiaksi. Vapaapainija Dave Bautista vetää räjähtävän roolin lähes mykkänä sliipattuna tappajana, ja Christoph Waltz tekee sen minkä parhaiten osaa: hän loistaa psykoottisena Bond-pahiksena. Erittäin hyvä Bond-pätkä.”

Joonas Alanne:
Koska Sam Mendes istuu jälleen ohjaajanpenkillä, Spectrea on helppo verrata Skyfalliin: Spectre on joko sitä parempi tai huonompi. Minusta se on hiukan parempi. Bond-nostalgiaa on edelleen mukana, mutta tällä kertaa sitä ei hierota katsojan kasvoille yhtä voimallisesti kuin edellisessä osassa. Se onnistuu olemaan samaan aikaan moderni ja perinteinen, ja siitä minä siinä pidin.

Vierailevana tähtenä kommentoi Rumban Saku Schildt:
Spectre osoittautui yllättävän vaikeaksi palaksi arvostella. Oliko se kolmen vai neljän tähden elokuva? Toisaalta Spectre tuntui kestoaan lyhyemmältä, ja sen toimintakohtaukset olivat Skyfallin tapaan komeita. Myös silmäniskut muille Craig-aikakauden Bondeille miellyttivät. Toisaalta aitoon Bond-tapaan edenneet juonenkäänteet tuntuivat ennalta-arvattavilta ja muutamat keventävän humoristiset repliikit päälleliimatuilta. Minusta Bondien pitäisi uskaltaa irtautua selkeämmin ikivanhoista kaavoistaan. Motkottamista tulee siitäkin, ettei loistavaa Christoph Waltzia hyödynnetty kunnolla, hänen hahmoonsa olisi kaivannut lisää syvyyttä. Pahisosaston hyvänä puolena sen sijaan mainittakoon, että jo Guardians of the Galaxyssa vakuuttanut showpainija Dave Bautista oli mainio tälläkin kertaa.

Lisää luettavaa