Haukuttu kyttäkomedia nousi menestykseksi

22.10.2014 09:30

Harvalla elokuvalla on ollut yhtä heikot lähtökohdat kuin Valekytillä. Sen budjetti oli vaatimaton 17 miljoonaa dollaria, sen pääosan esittäjät ovat suhteellisen tuntemattomia, ja kriittinen vastaanotto oli murskaavaa. Silti se on noussut menestykseksi tuottaen kotimaassaan yli 80 miljoonan dollarin lipputulot. Elokuvan vahvuuksia ovat mielenkiintoinen konsepti ja näyttelijöiden hahmojaan muistuttava kemia.

Elokuvan kahdella päähenkilöllä ei ole rahaa eikä itsetuntoa. Yhtäkkiä heistä tulee sankareita, mutta hauskanpito johtaa kohtaamiseen vaarallisten tyyppien kanssa. Idea syntyi ohjaaja-käsikirjoittaja Luke Greenfieldin Halloween-juhlista.

– Sen hetkinen puvustajani hankki minulle oikean poliisipuvun, ja kävelin Los Angelesissa, Greenfield muistelee.

– Voiman ja auktoriteetin tunne oli huikea. Olin silloin sinkku, ja naisten kanssa oli helppo aloittaa keskustelu keskellä katua.

Yhdessä toisen käsikirjoittajan, tuottaja Nicholas Thomasin kanssa Greenfield kehitti yhteenvedon, johon 20th Century Fox -studio tarttui.

Greenfield ja Thomas muokkasivat päähenkilöt osittain omiksi kuvikseen.

LET'S BE COPS– Justinissa on minua, hän on yhtä intohimoinen videopeliluomuksistaan kuin minä olen elokuvistani, Greenfield toteaa. – Paitsi hän pelkää vastuuta ja valtaa. Ryan on tavallaan Nick, avoimempi ja rohkeampi, ja todennäköisempi hankaluuksien aiheuttaja.

Justiniksi ja Ryaniksi valittiin Damon Wayans Jr. ja Jake Johnson, jotka olivat tehneet yhdessä Kolme miestä ja tyttö -sarjan pilotin ja halusivat tehdä lisää yhteistyötä.

– Kuvauspaikalla he juttelivat ja vitsailivat keskeneen kuten hahmonsakin. Yleisön näkemät hahmot ovat hyvin lähellä Damonia ja Jakea itseään, Greenfield kommentoi.

– Justin ja Ryan ovat kuin veljekset, tai aviopari, joka riitelee ja sopii, toteaa myös Wayans Jr. – Jake ja minä työskentelemme hyvin yhdessä, koska tulemme toimeen myös kuvausten ulkopuolella. Meillä on samanlainen huumorintaju, ja saimme kokeilla ja improvisoida.

– Yleisö on Ryanin ja Justinin puolella, toteaa Johnson, joka seuraavaksi nähdään ensi vuoden Jurassic Worldissa. – Ryan on spontaani ja Justin pitää jalat maassa. Yhdessä he ovat täydellinen yin ja yang, tuovat toistensa parhaat puolet esiin.
LET'S BE COPS
Esituotannon aikana Greenfiedl patisti näyttelijät poliisikoulutukseen, jotta nämä tietäisivät ammatista tarpeeksi saadakseen hahmonsa toimimaan. Näyttelijät pääsivät mukaan poliisipartioihin ja saivat ampumakoulutusta. Näyttelijät viettivät myös paljon aikaa stunttikoordinaattori Steven Ritzin (Vangitut, 12 Years a Slave) kanssa, jotta elokuvan mokat ja ammuskelut olisivat mahdollisimman realistisia ja/tai hauskoja.

Yhdessä elokuvan kohokohdista valekytät vastaavat keskellä yötä rautakaupasta tulleeseen hätäkutsuun. Siellä Justin ja Ryan kohtaavat 150-kiloisen riehuvan, alastoman samoalaismurtovarkaan.

– Tyyppi juoksee minua kohti ilkosillaan, Wayans kuvailee.

– Nappaan hänet, mutta hän kaatuu päälleni ja istuu kasvoilleni. Voin kertoa, että otin pitkän suihkun sen kohtauksen jälkeen!

Toimittanut: Jouni Vikman
Haastattelut: 20th Century Fox

Lisää luettavaa