Yhdysvaltain armoitettu presidentti Trump ehdottaa elokuville ja peleille jonkinlaista luokitussysteemiä – sellainen tosin taitaa olla jo olemassa?

Presidentti Donald Trump ehdottaa väkivaltarikollisuuden estämiseksi eräänlaista elokuvien ja videopelien luokitussysteemiä. Kuulostanee tutulta?

23.2.2018 13:08

Parklandissa, USA:ssa oli maan historian pahin kouluampumistapaus 14. päivä helmikuuta. Tapauksessa kuoli 17 ihmistä ja useita loukkaantui.

Presidentti Trump ehdotti viime yönä, että videopelit ja elokuvat saattavat olla näiden väkivaltaisuuksien syynä, vaikka jo ties kuinka monet tutkimukset esittävät vankkaa todistusaineistoa siitä, että elokuvien katsominen ja videopelien pelaaminen ovat nimenomaan erinomaisia väkivaltaisten ajatusten purkamiskeinoja, eräänlaista terapiaa siis.

Trump ehdottaa ratkaisuksi jonkinlaista luokitussysteemiä, etteivät liian nuoret pääsisi näkemään liian rankaksi luokiteltua viihdettä.

– Meidän pitää kohdistaa katseemme internetiin, koska niin paljon pahaa tapahtuu nuorison ja lasten mielissä, ja heidän mielensä kehittyvät koko ajan. Meidän pitää tehdä jotain sille, mitä he näkevät ja kuinka he näkevät sitä, Trump kertoo.

– Tämä koskee myös videopelejä. Kuulen koko ajan enemmän ja enemmän raportteja siitä, kuinka videopelit muokkaavat nuorison ajatuksia. Tästä yksi askel ylöspäin ja vastaan tulevat elokuvat. Elokuvat ovat väkivaltaisia, ja silti jopa lapset voivat katsoa niitä, mikäli niissä ei ole seksiä mutta sisältävät tappamista. Ehkä pitäisi kehittää jonkinlainen ikäluokitus tällaista viihdettä varten, Trump pohtii.

Juuh, siis, sikäli hyvä idea, koska eihän tällaista luokitussysteemiä ole käytetty kuin vasta 1930-luvulta saakka. Yhdysvaltalainen ikärajaluokitus sai nykyisenkaltaisen muotonsa 1960-luvun lopulla, ja on kehitynyt edelleen siitä nykyaikaisemmaksi.

Olisiko siis aika vain tiukentaa kontrollia? Pahvit tiskiin, jos ei ikä näytä riittävän. Siis tämä nyt vain tällaisena maallikon ehdotuksena.

Kuva: Yksin kotona 2

Lähde: Vanity Fair

Lisää luettavaa