Kolumni: Schwarzenegger tarvitsee Terminatoria ja Terminator Schwarzeneggeria

18.11.2015 14:07

Terminator-elokuvat ovat yksi kaikkien aikojen suosituimmista elokuvasarjoista. Esimerkiksi suositun Rotten Tomatoes -sivuston mukaan se on elokuvasarjoista kuudenneksi arvostetuin. Terminator-tuotannot arvostetaan siellä korkeammalle kuin esimerkiksi Indiana Jones -seikkailut.

Rotten Tomatoes -sivustolla mitattu suosio perustuu elokuvien saamiin arvioihin. Hollywoodissa tärkeämpi mittari on raha, eikä siinä Terminator pärjää esimerkiksi Marvel-universumin tai Harry Potter -sarjan tuotannoille.

Terminator-elokuvissa sekä arvostus että lipputulot laskivatkin toisen elokuvan jälkeen, kun James Cameron ei enää halunnut jatkaa ohjaajana vaan ymmärrettävästi kiinnostui muista aiheista kuten Titanicista ja Avatarista.

Kolmannessa Terminator-elokuvassa Koneiden kapina (2003) oli vielä ikonisen roolin luonut Arnold Schwarzenegger mukana. Se otettiin fanien keskuudessa kuitenkin melko laimeasti vastaan, eikä se tuottanut niin paljon rahaa kuin odotettiin. Uusi ohjaaja Jonathan Mostow ei pystynyt nostamaan elokuvaa samalle tasolle kuin Cameron, eikä se toisaalta ollut mikään yllätys. Cameron ei ole ehkä yhtä lahjakas kuin Steven Spielberg tai Christopher Nolan, mutta hän on samanlainen kultasormi, jonka kosketuksessa on jotain selittämätöntä. Mostow oli tavallaan mahdottoman tehtävän edessä.

Kuusi vuotta sitten valmistuneen neljännen Terminator-elokuvan aikoihin Schwarzeneggerin elokuvaura oli tauolla Kalifornian kuvernöörin viran takia. Siinä vaihtui taas ohjaaja. Charlien enkelit -elokuvien tekijä McG oli ainakin minusta täysin väärä mies tekemään Terminator-elokuvaa, eikä hän siinä onnistunutkaan. Terminator – Pelastus on elokuvasarjan huonoin ja samalla taloudellisesti heikoiten menestynyt osa. Se on myös osa, josta puuttuu sekä Cameron että Schwarzenegger.

Tähtien sota -elokuvissa on vaihdettu ohjaajaa ilman että taso kärsi. James Bond -elokuvissa on päästy uuteen nousuun, vaikka 007:n esittäjä on vaihtunut moneen kertaan ja hahmoa on muutettu radikaalisti. Näyttää kuitenkin siltä, että Terminator-elokuvissa pitää olla vähintään Schwarzenegger.

Juuri dvd:nä ja blu-rayna ilmestyneessä uusimmassa elokuvassa Terminator Genisys Schwarzenegger palasi rooliinsa, mikä on tietysti piristysruiske elokuvasarjalle. Harmi vain, että ohjaajaksi tällä kertaa valitulla Alan Taylorillakaan ei ole samanlaista taianomaista otetta kuin Cameronilla.

Genisys sai Episodissa sekä ensi-ilta-arviossa että kotiteatterijulkaisun yhteydessä neljä tähteä, mutta itse olisin antanut vähemmän. Tosin ilman Schwarzeneggeria elokuva olisi varmasti ollut vieläkin huonompi.

Genisyskin oli pettymys lippuluukuilla, ainakin Pohjois-Amerikassa. Vain muusta maailmasta ja nousevilta uusilta elokuvamarkkinoilta kuten Kiinasta saadut lipputulot ovat antaneet taloudelliset perusteet jatkaa elokuvasarjaa. Luultavasti Schwarzenegger nähdään vielä seuraavassakin elokuvassa, jonka ilmestymisen aikaan hän on vähintään 70-vuotias.

Schwarzeneggerin paluu elokuvauralle on ollut vaikea, vaikka hän onkin valtava tähti, jonka tuntevat kaikki. Hän on tehnyt jo useita elokuvia kuvernöörinpestin jälkeen, mutta Sabotage ja Maggie eivät menestyneet erityisemmin. Hän siis tavallaan tarvitsee Terminator-elokuvia pysyäkseen huipulla. Terminaattorin hahmo ei kuitenkaan tunnu olevan Schwarzeneggerille mikään kiviriippa, sillä hän ilmiselvästi nauttii roolistaan. Ja onhan siinä jotain hienoa, että vielä seitsemänkymppisenäkin voi esittää tappavaa robottia ja heitellä onelinereita.

Jussi Huhtala

Tässä kolumnisarjassa muistellaan elämyksiä tuottaneita elokuvakokemuksia. Seuraa kirjoittajaa Twitterissä: @JussiHuhta1a

Sarjan edelliset kolumnit
Lapset ja leffafanit pitävät dinosauruksista – mikä niissä kiehtoo?
Kaahailukin voi olla taidetta
Kriitikot valitsivat parhaat amerikkalaiselokuvat
Mitä tapahtui elokuvamaailmassa 30 vuotta sitten?
Mikä tekee Clint Eastwoodista niin hyvän?
Brutaali ja nihilistinen ohjaaja oli oman aikansa Tarantino
Elokuvien avaruus
Sota on helvettiä – myös niille, jotka eivät puhu englantia
Miksi Steven Spielberg on maailman menestynein ohjaaja?
Teatterit häviävät, mutta elokuvat jäävät elämään
Sylvester Stallone on muutakin kuin lihaskimppu
Nero paitsi koomikkona myös elokuvantekijänä
Kierrätystä Disneyn tapaan
”Pidätkö gladiaattorielokuvista?”
David Lynchin monet tasot
Elokuva on kuollut – eläköön elokuva
Robert De Niro, aikamme suurin elokuvanäyttelijä
Merkittävin elossa oleva käsikirjoittaja
Kun Uuno Turhapuro kohtaa James Bondin
Mistä puhumme kun puhumme Renny Harlinista
Mistä puhumme kun puhumme Tarkovskista
Laatu myy televisiossa
Diinarit Jameksissa
Kannosta kasvaa klassikko
Mistä puhumme kun puhumme Robert Redfordista
Mistä puhumme kun puhumme Terry Gilliamista
King Kongista ja vähän muistakin jättiläishirviöistä
Mistä puhumme kun puhumme Charles Bronsonista
Brianin elämä rippikouluihin
Clint Eastwood, Don Siegel ja pako elokuvateatteriin
Syvä joki ja Burt Reynoldsin viikset
Mistä puhumme kun puhumme John Carpenterista
Mistä puhumme kun puhumme William Friedkinistä
Mistä puhumme kun puhumme Schwarzeneggeristä
Kolmas kierros: viisi Bond-vuosikymmentä

Lisää luettavaa