Kuka myrkytti entisen KGB-upseerin? Elisa Viihde Viaplayn uutuussarja Litvinenko kertoo uskomattoman tositarinan

Neliosaisen draamasarjan nimihenkilöä esittää David Tennant.

17.01.2023
Mainos

Vuonna 2006 eräs lontoolaisen sairaalan potilas toi julki hämmästyttävän väitteen. 

Venäläinen Aleksandr Litvinenko oli entinen KGB:n upseeri, joka oli asunut Isossa-Britanniassa kuusi vuotta ja saanut maan kansalaisuuden. Aiemmin hyväkuntoinen ja urheilullinen mies näytti nyt vakavasti sairaalta. Litvinenko kertoi lääkäreille, että hänet oli myrkytetty julkisella paikalla Lontoossa, ja siihen oli antanut suoran käskyn Venäjän presidentti Vladimir Putin.

Litvinenkon väite otettiin aluksi vastaan epäuskoisena. Vielä vuonna 2006 Putinia pidettiin lännen liittolaisena terrorisiminvastaisessa sodassa. Nyt Putinia syytettiin kemiallisen hyökkäyksen järjestämisestä brittiläistä kansalaista vastaan Ison-Britannian maaperällä. Se tuntui järjettömältä väitteeltä.

Litvinenko-sarjan kaikki neljä osaa ovat nyt katsottavissa Elisa Viihde Viaplayssa. Tutustu tästä!

Poliisi alkoi tutkia Litvinenkon tapausta, mutta se tuntui mahdottomalta tehtävältä. Oliko Litvinenko keksinyt tarinan omasta päästään. Jos se toisaalta oli totta, miten syyllinen voitaisiin paljastaa.

Neliosainen draamasarja Litvinenko kertoo tästä uskomattomasta tapauksesta, jota Scotland Yardin virkamiehet selvittivät yli kymmenen vuoden ajan. Nimiroolissa nähdään suosittu brittinäyttelijä David Tennant (Doctor Who, Broadchurch).

Sarjassa kerrotaan, miten kaksi rikosetsivää kutsuttiin Lontoon yliopistolliseen keskussairaalaan kuulustelemaan miestä, jonka terveys oli kovaa vauhtia heikkenemässä. Sairaalavuoteeltaan Litvinenko toi julki yksityiskohtaisia tietoja tapahtumista, jotka johtivat hänen sairastumiseensa. Niiden avulla Scotland Yard sai lopulta kiinni tekijät, jotka olivat myrkyttäneet Litvinenkon käyttämällä myrkyllistä radioaktiivista ainetta nimeltä polonium-210.

Myös Litvinenkon leski Marina (Margarita Levieva) on keskeinen roolihahmo sarjassa. Marina Litvinenko taisteli sinnikkäästi, jotta Ison-Britannian hallitus toisi hänen aviomiehensä tappajien nimet julkisuuteen ja paljastaisi Venäjän valtion osuuden tapauksessa.

Litvinenkosarjan käsikirjoituksesta vastaa maineikas George Kay.

”Aleksandr Litvinenko oli elävä todistaja omalle murhalleen. Kaksi poliisia ja Litvinenkon urhea vaimo sekä heidän arvokas työnsä teki tästä yhden merkittävimmistä tarinoista meidän aikanamme, joten oli etuoikeus päästä kirjoittamaan siitä”, Kay kertoo.

Litvinenko-sarjan kaikki neljä osaa ovat nyt katsottavissa Elisa Viihde Viaplayssa. Tutustu tästä!