Lapin luonto herää henkiin – Tunturin tarina on lumoava katsomiskokemus

Ainutlaatuinen luontodokumentti on suositun trilogian kolmas osa.

28.09.2022
Mainos

Tunturin tarina on huippusuosioon nousseen luontoelokuvien trilogian kolmas osa. Trilogian aiemmat osat ovat Järven tarina ja Metsän tarina. 

Elokuva vie katsojat läpi Lapin erämaiden, aina Pohjoiselle jäämerelle asti, missä tunturit laskeutuvat meren syleilyyn. Se on myyttinen kertomus, jonka tarina alkaa miljardien vuosien takaa, aikakaudelta jolloin planeettamme ensimmäiset vuoret syntyivät. 

Elokuvan taustakertomus perustuu kirjailija Antti Tuurin ajatukseen tuntureista nukkuvina jättiläisinä. Elokuvan ohjaaja Marko Röhr on käsikirjoittanut sen yhdessä Finlandia-palkitun Tuurin kanssa.

Monet Lapin luontoon kuuluvat eläimet,kuten karhu, kärppä, riekko ja tunturipöllö saavat elokuvassa näkyvän roolin. Muita elokuvassa nähtäviä eläimiä ovat ahma, poro, ryhävalas, kettu, lapinpöllö ja erilaiset kotkat. Elokuvassa kuullaan kiehtovia eläimiin liittyviä uskomuksia ja kertomuksia. Samalla käsitellään ihmisen suhdetta luontoon ja eläimeen. Tarina saa katsojan mielikuvituksen laukkaamaan ja piirtää myyttiset jääjätit valkokankaalle.

”Olen saanut näyttää suurelle yleisölle jo metsiemme ja järviemme ainutlaatuisuuden, ja nyt Tunturin tarina vie katsojat Euroopan viimeisen suuren erämaan saloihin. Se kertoo myyttisen tarinan maailman vanhimmista vuorista ja luonnon ihmeistä, joihin vain harva on koskaan päässyt tutustumaan”, kertoo ohjaaja Marko Röhr. 

Suosikkinäyttelijä Peter Franzén toimii elokuvan kertojana, luonnon lempeänä äänenä. Kuvauksesta vastaa kansainvälisesti palkittu Teemu Liakka. Elokuvassa kuullaan maailmanmusiikin huippuihin kuuluvan suomalaisen Tuuletar-yhtyeen omaperäisiä säveliä. Elokuvan alkuperäismusiikin on säveltänyt kansainvälisesti palkittu Panu Aaltio. 

Episodin arvostelussa Tunturin tarinaa kutsuttiin mestariteokseksi. 

Tunturin tarina on ylimaallisen lumoava ja maagisen nautinnollinen katsomiskokemus. Harvoin elokuvat on tehty näin suurella ja lämpimällä rakkaudella luontoa kohtaan”, viiden tähden arviossa kirjoitettiin.

Tutustu Tunturin tarinaan tästä.