Nyt Elisa Viihde Viaplayssa: Laura Birn tekee upean roolityön kuuluisan kuvataiteilijan roolissa

Helene Schjerfbeckistä kertova elokuva on kuin upea öljymaalaus. Helene kertoo merkittävän ajanjakson kuuluisan taiteilijan elämästä.

03.02.2023
Mainos

Antti J. Jokisen (Puhdistus, Kätilö) ohjaama vuoden 2020 elokuva Helene kertoo Suomen kansainvälisesti merkittävimmästä kuvataiteilijasta Helene Schjerfbeckistä (1862–1946).

Helene pohjautuu Rakel Liehun samannimiseen kirjaan ja sijoittuu ajanjaksoon, joka sisältää kahdeksan vuotta taiteilijan elämästä. Tarkastelussa on erityisesti Schjerfbeckin ja häntä ihailleen kirjailija-kriitikko Einar Reuterin suhde.

Nimiroolia esittää Laura Birn. Hänen vastaparinaan Reuterina nähdään Tuntemattomassa sotilaassakin näytellyt Johannes Holopainen. Schjerfbeckin läheistä ystävää, kuvataiteilijaa ja naisasianaista Helena Westermackia esittää Krista Kosonen, Schjerfbeckin äitiä Pirkko Saisio ja veljeä Eero Aho.

Pitkän ja tuotteliaan uransa aikana monipuolinen maalari siirtyi realismista impressionistisiin vaikutteisiin kohti naturalismia ja tyyliteltyä modernismia. Etenkin kohti elämänsä loppua hänen kuuluisat omakuvansa saivat pelkistetyn synkkiä sävyjä. Hänen tekniikkansa hioutui Pariisiin, Bretagneen, Britanniaan, Itävaltaan ja Italiaan suuntautuneilla opintomatkoilla.

Tutustu Heleneen Elisa Viihde Viaplayssa. 

Elokuvan alussa Helene on asunut vuosia äitinsä kanssa, koska hänen terveytensä alkoi heikentyä 1900-luvun alussa. Ikääntyvä taiteilija maalaa päivittäin, vaikka äiti väheksyy ja maailma tuntuu unohtaneen.

Eräänä päivänä oveen kolkuttaa kuuluisa taidekauppias, keräilijä ja mesenaatti Gösta Stenman yhdessä nuoren metsänhoitaja Einar Reuterin kanssa. Stenman haluaa tuoda Helenen suurempaan tietoisuuteen ja järjestää tälle ensimmäisen yksityisnäyttelyn Ateneumiin. Aiemmin Helenen töitä on ostanut lähinnä rakas ystävä Helena Westermarck.

Reuter oli suuri Helenen taiteen ystävä, joka vaikuttui innoituksen kohteestaan suuresti heti ensitapaamisella. Tunne muodostui molemminpuoliseksi. He maalasivat yhdessä ja kävivät vilkasta kirjeenvaihtoa. Helene rohkaisi nuorta Einaria kohti parempaa taiteilijuutta.

Laura Birn näyttää Helenenä oikealta taiteilijalta työstämässä maalauksia, ja samoin lähisuhteissa on toden karvasta makua. Birniä tukevat upean äitiroolin tekevä Pirkko Saisio sekä ystävää esittävä Krista Kosonen. Kuvaaja Rauno Ronkaisen otokset ovat kuin upeita maalauksia itsessään.

Tutustu Heleneen Elisa Viihde Viaplayssa.