Nyt Elisa Viihde Viaplayssa: Psykologinen kauhutarina Pahanhautoja on poikkeuksellinen suomalainen elokuva

Taidokkaasti käsikirjoitettu ja ohjattu elokuva käsittelee kauhuteemaa ajankohtaisesti ja pilke silmäkulmassa.

16.03.2023
Mainos

Hanna Bergholmin ohjaama elokuva Pahanhautoja on kerännyt harvinaista kansainvälistä mainetta. Suomalaistuotanto pääsi arvostetun Sundance-elokuvafestivaalin ohjelmistoon, ja sen levitysoikeudet on myyty muun muassa Pohjois-Amerikkaan, Isoon-Britanniaan ja Ranskaan. Elokuvan kansainväliset arviot ovat olleet kiittäviä.

Pahanhautoja on psykologinen kauhuelokuva, joka kertoo nuoresta Tinjasta ja hänen perheestään. Tinjan äiti on sosiaalisen median vaikuttaja, joka esittelee perheensä täydellistä elämää videoblogissaan. Näissä julkaisuissa perhearki on idylliä, epäonnistumiset oppimiskokemuksia ja onnistumiset osoitus kaiken täydellisyydestä.

Tutustu elokuvaan tästä!

Äiti edellyttää, että Tinja on lahjakas kaikessa, mihin hän ryhtyy. Telinevoimistelua harrastava tyttö kuitenkin kokee paineita menestyksestä ja äitinsä kohtuuttomista odotuksista. Hän esittää vahvaa mutta patoaa tunteensa. Se saa aikaan reaktion, jossa Tinja hautoo kaikkea pahaa sisällään. Lopulta paha olo konkretisoituu linnunmunana, josta kuoriutuu salaperäinen hirviö.

Elokuvassa lähestytään kauhuaihetta psykologisen jännityksen kautta. Pahanhautojassa on panostettu myös visuaalisuuteen ja tehosteisiin, mutta ytimessä ei kuitenkaan ole yliluonnollinen. Jännitys toimii, koska teemat ja hahmojen kokemukset ovat loppujen lopuksi asioita, jotka voivat koskettaa ketä tahansa.

Bergholm ja Pahanhautojan käsikirjoittaja Ilja Rautsi eivät kuitenkaan ole unohtaneet huumoria. Pilke silmäkulmassa on syntynyt entistä tehokkaampi vaikutelma. 

Kun käsikirjoittaja Ilja Rautsi otti yhteyttä ohjaaja Hanna Bergholmiin, hän kysyi kiinnostaisiko projekti pojasta, joka hautoo linnunmunasta pahan kaksoisolennon. Ohjaaja vastasi myöntävästi, mutta hän halusi vaihtaa päähenkilön tytöksi. 

– Mietin, että jos joku hautoo kaksoisolentoa, niin silloin luultavasti haudotaan jotain puolta itsestään, jota ei haluta näyttää. Hautomisesta ja munasta mieleen tulee äitiys, Bergholm kertoi Episodille.

Tinjan roolissa nähdään Siiri Solalinna. Elokuvassa näyttelevät myös Sophia Heikkilä, Jani Volanen ja Reino Nordin.

Nyt Elisa Viihde Viaplayssa. Tutustu elokuvaan tästä!