Sukupolvi ehti vaihtua, mutta valmista tuli! Vauhdikas Uncharted-seikkailu vihdoin Elisa Viihde Viaplayssa!

Kärsivällisyys palkitaan ja hyvää kannattaa odottaa ja mitä näitä nyt on. Supersuosittuun peliin perustuvaa Uncharted-elokuvaa saatiin odottaa todella pitkään – aika ajoi jopa sen pääosan esittäjäksi aiotun tähden ohi. Se ei kuitenkaan ollut franchisen kannalta välttämättä huono asia. Nyt asian voi itse tarkastaa Elisa Viihde Viaplayssa.

11.11.2022
Mainos

Suositun Uncharted-videopelisarjan ensimmäinen osa, Drake’s Fortune, ilmestyi vuonna 2007. Sen suosion myötä elokuvasovituksesta ilmoitettiin heti seuraavana vuonna. Isosta studiosta ja vaikutusvaltaisesta tuottajasta huolimatta tuotanto ei kuitenkaan vain päässyt vauhtiin. Ilmiötä kutsutaan nimellä ”tuotantohelvetti”.

Nyt saattaa tuntua oudolta, että alkuvaiheessa ohjaajaksi oli kiinnitetty David O. Russell. Hän päätti kuitenkin tehdä Unelmien pelikirjan, ja hyvä niin, sillä siitä tuli Oscar-menestys. Uncharted-ohjauspesti siirtyi tämän päivän näkökulmasta loogisemmalta valinnalta tuntuvalle Neil Burgerille, joka tunnetaan toiminnallisemmista elokuvista.

Sitten Outolintu-elokuva vei Burgerin, ja hänet korvannut Shawn Levy jätti projektin tehdäkseen Free Guy -elokuvansa. Pestissä eivät pysyneet myöskään Dan Trachtenberg ja Travis Knight. Tässä vaiheessa vaa’assa alkoi painaa se, että Uncharted-sarjan sankariksi, Nathan Drakeksi oli värvätty Tom Holland. Nuori näyttelijä oli hurjan kysytty MCU-elokuvien Spider-Man-hahmonsa vuoksi, ja aikataulujen sovittaminen muihin tuotantoihin oli vaikeaa.

Uncharted on nyt katsottavissa Elisa Viihde Viaplayssa! Tutustu tästä!

Rooliin oli Russellin aikaan kiinnitetty Mark Wahlberg, mutta kun vuosikymmen vaihtui, hänet korvattiin noin 25 vuotta nuoremmalla Hollandilla. Spider-Man-näyttelijä varmaan oli siinä vaiheessa jo parempi valinta – ja onhan Wahlberg jo näytellyt nimiosaa suomalaisen Remedy Entertainmentin peliin perustuvassa vuoden 2008 Max Payne -elokuvassa!

Ohjaajaksi valikoitui lopulta Zombieland-elokuvien tekijä Ruben Fleischer. Kun Walhbergillekin vahvistui rooli Hollandin esittämän Nathanin mentorina, pelien suosittuna Sullyna, oli Uncharted-elokuvalla vihdoin ja viimein kasassa tekijäryhmä niin kameran edessä kuin takana.

Kuvaukset saattoivat alkaa – ja päättyivät samana päivänä, kun koronaepidemia iski!

Lopulta tuotanto kuitenkin saatiin taas käyntiin, vaikka esimerkiksi Antonio Banderas onnistui saamaan tartunnan. Tämän vuoden helmikuussa – vain 14 vuotta projektin alusta – teattereihin saatiin seikkailu, jossa Hollandin Nathan ja Wahlbergin Sully juoksevat kilpaa pahisten kanssa aarteen perässä kuin Indiana Joneseissa ja National Treasure -elokuvissa konsanaan.

Uncharted käyttää pelisarjan hahmoja ja elementtejä, mutta se on enemmän klassinen seikkailuelokuva kuin suora peliseikkailun sovitus ja itse asiassa ennemmin pohjustaa peleissä koettuja tapahtumia kuin vielä kuvittaa niitä. Se on harmittanut joitakin pelin faneja. Jos haluaa rutkasti peliviittauksia todella tiiviissä paketissa, kannattaa jatkaa katsomista, kun lopputekstit alkavat pyöriä. Loppukrediittien aikana nimittäin nähdään pätkä, joka tuntuisi pohjustavan ensimmäisen pelin, Drake’s Fortunen, kuviota ja petaavan mahdollista jatko-osaa. 

Huolimatta Sophia Alin ja Tati Gabriellen hahmoista Uncharted on melkoista äijämeininkiä. Naisvetoista aarteenmetsästystä voi halutessaan katsoa Tomb Raider -pelin filmatisoinneista. Elisa Viihde Viaplaysta löytyvät niin Angelina Jolien Lara Croft: Tomb Raider (2001) ja Lara Croft Tomb Raider: Elämän lähde (2003) kuin myös vuoden 2018 uudelleenkäynnistys, jonka pääosassa nähdään Alicia Vikander.

Uncharted on nyt katsottavissa Elisa Viihde Viaplayssa! Tutustu tästä!