Surrogates – Sijaisrobotit

GENRE ENSI-ILTA TÄHDET

Kun elämä on muuttunut robottiavatarien kautta koettavaksi valetodellisuudeksi, tarvitaan Bruce Willis avaamaan ihmiskunnan silmät.

Tulevaisuuden maailmassa ihmiset eivät enää elä itse elämäänsä, vaan antavat nyt jo maailmalla suosittujen elämäsimulaatiopelien kuten Sims tai Second Life malliin kauko-ohjailtavien sijaisrobottien hoitaa urakehityksen puolestaan. FBI:n agentit Greer (Bruce Willis) ja Peters (Radha Mitchell) tutkivat murhaa, jonka kohteella on yhteyksiä robottien kehittäjään, Canteriin (James Cromwell). Vaikuttaa siltä, että pienellä sijaisrobottien vastustajaryhmällä olisi jotain tekemistä tapauksen kanssa, mutta lajityypinomaisesti mikään ei ole aivan sitä, miltä ensinäkemällä näyttäisi. Alkaa taistelu ihmisten tulevaisuuden puolesta.

Surrogates – Sijaisrobotit on lyhyen ajan sisällä jo kolmas elokuva, joka käsittelee tulevaisuuden tekniikan kehitystä ja ihmisten paikkaa kaikkialle levittäytyneiden koneiden hallitsemassa maailmassa. Kaksi edellistä, Death Race ja Gamer, keskittyivät televisioviihteen ja videopelien kehityssuuntien suomimiseen, kun tämä uusin dystopia – tai utopia katsojasta riippuen – nostaa esiin sijaiskokemisentarpeemme. Se kattaa kaiken elokuvien katselusta videopelien pelaamiseen yksin tai kavereiden kanssa kotona tai verkossa World of Warcraftin, Simsin ja vastaavien parissa. Asian voi sivuuttaa olankohautuksella tai perustaa tekniikan vastustamisjärjestön, mutta tärkeää on, että aiheesta syntyy keskustelua – ennen kuin ollaan elokuvan mallintamassa tulevaisuudessa.

Surrogates – Sijaisrobotit on puhdasverinen toimintaelokuva scifi-mausteilla ja Bruce Willisillä höystettynä, eikä sen tarinan pitäisi jättää kylmäksi ketään, joka on edes välillä pysähtynyt miettimään kehityksemme suuntaa – ellei sitten ole robotti.


Aiheeseen liittyvät elokuvat