Tropa de Elite 2 – Eliittijoukot

13.1.2012 14:32
MAA VUOSI GENRE , ENSI-ILTA 13.01.2012

Brasialaiselokuva Tropa de Elite (2007) oli kotimaassaan valtava menestys. Rio De Janeiron poliisilaitoksen eliittijoukoista kertova elokuva sai myös kansainvälistä huomiota ja voitti Berliinin elokuvajuhlien pääpalkinnon Kultaisen karhun. Suomessa Tropa de Elite ei saanut teatterilevitystä lainkaan, mutta jatko-osa sen sijaan pääsee meilläkin valkokankaille.

Tropa de Elite 2 – Eliittijoukot on ollut kotimaassaan ykkösosaakin suurempi menestys. Ykkösosan ohjaaja José Padilha ja pääosan esittäjä Wagner Moura ovat mukana myös jatko-osassa.

Tapahtumat sijoittuvat 13 vuotta ensimmäisen elokuvan jälkeen. Mouran esittämä Roberto Nascimento on ylennyt everstiluutnantiksi ja yksikkönsä johtoon. Nascimento joutuu keskelle poliittista valtataistelua, jossa ovat mukana paitsi poliisijoukot myös paikalliset poliitikot. Avioliitto ykkösosassakin nähdyn Roseanen (Maria Ribeiro) kanssa on päättynyt, ja vaimo on lähtenyt vasemmistolaisen kongressiedustajan matkaan.

Ykkösosaa syytettiin äärioikeistolaisuuden ihannoimisesta ja militarististen arvojen puolustamisesta. Samoja ajatuksia voi herätä kakkososankin kohdalla. Toisaalta Padilha ja käsikirjoittaja Braulio Mantovani eivät ole ottaneet selkeitä puolia. Nascimento on selkärankainen sankari, mutta elokuvan ainoa sellainen. Tropa de Eliten maailmassa kieroa peliä ja rikollisia keinoja käytetään kaikkialla, oli sitten kyseessä huumekauppias, poliitikko tai poliisiviranomainen.

Padilhalla on dokumenttitausta, ja se näkyy. Ohjaaja liikuttaa kameraa tapahtumien mukana intensiivisesti ja saa katsojassa aikaan tunteen kuin olisi seuraamassa todellisia tapahtumia.

Tropa de Elite 2 – Eliittijoukot -elokuvan traileri


Filmtrailer.com

Lisää luettavaa