Four Lions

19.7.2010 13:11
MAA VUOSI GENRE ENSI-ILTA

Viime vuosina islamilainen fanatismi on ollut runsaasti uutisotsikoissa. Myös aiheesta on tehty myös vakavamielisiä elokuvia, sillä aiheen dramaattisuuden takia kevyempää aiheenkäsittelyä ei olla juuri nähty. Ei ennen kuin nyt.

Ohjaaja Christopher Morris oli tutkinut ja haastatellut eri muslimitahoja sekä viranomaisia lähes kolmen vuoden ajan ennen elokuvansa Four Lions käsikirjoituksen valmistumista. Näin hän oli varmistanut ettei loukkaa brittiläisiä muslimeja.

Omar (Riz Ahmed) on kyllästynyt länsimaiseen elämänmenoon ja haluaa olla osana pyhää sotaa kaikkea turmellusta vastaan. Yhdessä ystäviensä kanssa hän muodostaa neljän leijonan terrorisolun toteuttaakseen suunnitelmansa. Waj (Kayvan Novak) on yksinkertainen sielu, joka haluaa vain että hänelle kerrotaan mitä pitää tehdä. Barry (Nigel Lindsay) on käännynnäinen ja joukon radikaalein. Faisal (Adeel Akhtar) osaa rakentaa pommeja kloriitista, mutta muuten hän on täysin vailla suuntaa ja vaikutuksille altis. Omar ja Waj kutsutaan Pakistaniin koulutusleirille, mutta siellä kaikki ei suju aivan suunnitelmien mukaan. Singon kanssa tohelointi on viimeinen pisara heidän kotiuttamiselleen. Niinpä jäljelle jää suunnitella isku ja sen kohde itse sekä valmistautua uhraamaan oma henkensä asian puolesta.

Four Lions on uskomattoman hirtehinen ja satiirinen. Katsoessa elokuvaa ei voi kun nauraa wanna-be-jihadistien edesottamuksia seuratessa. Samalla mieleen ei voi olla tulematta kysymys, että kuinkahan monta fatwaa tekijöitä vastaan on jo langetettu. Sen verran uskalias aiheen käsittely on. On ehdottoman hyvä, että vaikeista ja tärkeistä asioista voidaan tehdä pilaa. Muun muassa natsien keskitysleirien kurimuksista tällaisia on jo tehty.

Hannu Liekso

Tähdet: ★★★★

Four Lions. Iso-Britannia 2010. Ohjaus: Christopher Morris. Käsikirjoitus: Jesse Armstrong, Sam Bain, Christopher Morris. Pääosissa: Riz Ahmed, Kayvan Novak, Nigel Lindsay, Adeel Akhtar. Genre: Draama / komedia. Ikäraja: 13. Kesto: 1 t 41 min. Ensi-ilta: 23. heinäkuuta.

Lisää luettavaa