kirjoittajat: Lumi Tirronen

The Imitation Game

Brittiläinen matemaatikko Alan Turing (1912–54) tunnetaan tietokoneen toimintaperiaatteen keksijänä. Tiedemiehen vähemmän tunnettu saavutus liittyy toisen maailmansodan aikaiseen tiedustelutoimintaan. Hän johti brittityöryhmää, joka pyrki purkamaan saksalaisen Enigma-salakirjoituslaitteen kryptattuja viestejä. The Imitation Game keskittyy tähän historiallisesti merkittävään yritykseen, mutta sivuaa myös Turingin lyhyen elämän muita vaiheita.

Turisti

Kun ruotsalaiset elokuvakriitikot äänestivät 2000-luvun ensimmäisen vuosikymmenen parhaasta kotimaisesta elokuvasta, Ruben Östlundin De ofrivilliga (2008) oli ylivoimainen voittaja. Taakse jäivät niin Roy Anderssonin Kahden kerroksen lauluja kuin Lukas Moodyssonin Lilja 4-everkin.

Paddington

Yksi brittiläisen lastenkirjallisuuden rakastetuimmista hahmoista on Karhuherra Paddington: pieni ja pyylevä lontoolaisnalle, joka pukeutuu siniseen duffelitakkiin ja leveälieriseen hattuun. Michael Bond kirjoitti ensimmäisen Paddington-kirjansa jo vuonna 1958. Suomeksi karhuherran kommelluksista on saatu lukea 1970-luvulta lähtien.

Pride

Toisinaan tosielämä tarjoaa niin herkullisen elokuvan aiheen, että olisi hulluutta jättää se käyttämättä. Brittiläinen Stephen Beresford törmäsi Priden uskomattomaan tarinaan jo 1990-luvulla, mutta rahoittajat ymmärsivät aiheen elokuvallisen potentiaalin vasta paria vuosikymmentä myöhemmin.

Tracks

Elämäntapamatkaaja Robyn Davidson (s. 1950) vaelsi vuonna 1977 liki kolmentuhannen kilometrin matkan Keski-Australiasta Intian valtamerelle. Matkaseuranaan hänellä oli koira ja neljä kamelia. Kokemustensa pohjalta Davidson kirjoitti artikkelin National Geographic-lehteen sekä muistelmateoksen Tracks (1980).

20,000 Days on Earth

Laulaja-lauluntekijä Nick Cave tietää, miten elokuvia tehdään. Hän on käsikirjoittanut John Hillcoatin ohjaamat kostodraamat The Proposition (2005) ja Laittomat (2012). Cave on myös esiintynyt useissa elokuvissa, joko näyttelijänä tai muusikkona. Tätä taustaa vasten ei ole yllättävää, että hän ei ole luopunut ohjaksista itsestään kertovassa dokufiktiossa. Päinvastoin, 20,000 Days on Earth on mitä suurimmassa määrin Nick Caven luomus.

Palsa

Kalervo Palsasta (1947–1987) kertovan elokuvan tie valkokankaille on ollut kivikkoinen. Ohjaaja Pekka Lehto alkoi suunnitella elokuvaa kittiläläistaiteilijasta jo vuonna 2001. Kuvaamaan päästiin vuosikymmenen puolimaissa. Talousvaikeuksien vuoksi elokuva kuitenkin juuttui jälkituotantovaiheeseen. Viime vuonna kokonaisuus vihdoin valmistui, mutta teatteriensi-illat peruuntuivat toinen toisensa perään. Jos kolmas kerta toden sanoo, elokuva on vihdoin tulossa levitykseen. Alkuperäinen Kalervo Palsa ja kuriton käsi -nimi on lyhentynyt ytimekkääksi Palsaksi.

The Invisible Woman – Kielletty rakkaus

Brittinäyttelijä Ralph Fiennesin esikoisohjaus oli Shakespearen näytelmään pohjannut Coriolanus (2011), joka sai kriitikkopiireissä innostuneen vastaanoton. Fiennesin toinen ohjaustyö, The Invisible Woman – Kielletty rakkaus, on esikoista perinteisempi epookkidraama. Claire Tomalinin kirjoittamaan elämäkertateokseen perustuva elokuva kertoo klassikkokirjailija Charles Dickensin ja häntä lähes 30 vuotta nuoremman Nelly Ternanin suhteesta.

Tolonen

Jukka Tolonen (s. 1952) on yksi Suomen tunnetuimmista ja arvostetuimmista kitaristeista. Tasavallan presidentti -yhtyeen perustajan progetaituruus noteerattiin jo varhain myös Suomen rajojen ulkopuolella. Komeaa uraa ovat varjostaneet huumeidenkäyttö ja vuonna 2006 tapahtunut puukotus, josta Tolonen sai vankilatuomion.

Le Week-End

Britanniasta on tullut viime aikoina ilahduttavan paljon elokuvia, joissa sivutaan yli kuusikymppisten rakkauselämää ja parisuhteita. Jonkinlaisen buumin aloitti The Best Exotic Marigold Hotel, jonka jälkeen Suomen valkokankailla on nähty esimerkiksi Laulu Marionille ja Kvartetti, kaikki vuoden 2012 elokuvasatoa.