Muumi ja punainen pyrstötähti

5.8.2010 15:19
MAA VUOSI GENRE ENSI-ILTA

Kaikista Muumien eri ilmentymistä alkuperäinen, puolalais-itävaltalaisena yhteistyönä vuosina 1978-1982 syntynyt Muumien maailma -animaatiosarja lienee uskollisin Tove Janssonin näkemykselle. Kirjailija oli mukana valvomassa, ettei ohjelma poikennut liiaksi hänen visioistaan.

Pari vuotta sitten sarjasta koostettu Muumi ja vaarallinen juhannus sai varsin innostuneen vastaanoton. Nyt valkokankaille saapuu jo toinen sarjan pohjalta toteutettu elokuva. Muumi ja punainen pyrstötähti on samalla pohjoismaiden ensimmäinen 3D-elokuva. Cannesissa keväällä esitellyn animaation levitysoikeudet on jo myyty mm. Iso-Britanniaan, jossa alkuperäinen sarja oli myös aikanaan suuri hitti.

Tarina on tuttu kaikille Muumipeikko ja pyrstötähti -elokuvan nähneille. Muumilaaksoa uhkaa meteori, ja Muumipeikko lähtee ystävineen etsimään tiedemiehiä, jotka voisivat valaista lähestyvää uhkaa. Lautan kyytiin tarttuvat Nipsu, Nuuskamuikkunen, Niiskuneiti, Niisku ja parikin Hemulia. Muumipappa ja -mamma jäävät kotiin keittelemään teetä ja odottamaan jälkikasvunsa paluuta.

Tuore animaatio ja 3D-elementit sulautuvat alkuperäiseen kuvastoon täydellisesti, ja elokuvan visuaalinen ilme on hellyttävän kotikutoinen ja askarreltu.

Ääninäyttelijöinä englanninkielisessä versiossa kuullaan mm. Stellan ja Alexander Skarsgårdia, Mads Mikkelsenia, Peter Stormarea ja Helena Mattssonia. Katsojalle, joka on TV2:n myötä ehdollistunut Rabbe Smedlundin, Ulla Tapanisen ja Elina Salon äänille, englanninkieliset äänet tuovat elokuvaan aivan toisen ulottuvuuden. Kun maisemat hiljalleen täydentyvät punaisen eri sävyillä ja päähenkilöt kohtaavat toinen toistaan omituisempia otuksia, vaikutelma on dialogin myötä ehtaa surrealismia. Suomenkielisessä versiossa kuullaan jälleen mm. Jasper Pääkköstä, Taneli Mäkelää ja Elsa Saisiota.

Aivan loppuun asti Muumi ja punainen pyrstötähti ei kanna. Kun käytetyn tekniikan tarjoama lisäarvo hälvenee, paljastuu alta käsikirjoitus, joka oikoo turhan monta mutkaa suoraksi. Perinteisesti animoituun Muumipeikko ja pyrstötähti -klassikkoon verrattuna ero on selvä: tarinan dramaattiset hetket – joita siis riittää – taantuvat sekatekniikan myötä hätäiseksi kohkaukseksi. On selvää, ettei alkuperäissarjassa esimerkiksi ollut dialogia lainkaan.

Muutaman minuutin mittaisista episodeista ei aivan saa kursittua kasaan toimivaa täyspitkää. Vaikka Max von Sydow’n lempeä-ääninen kertoja kehystää juonta hyvin, hahmoihin ei saa mitään kontaktia ja tarinankuljetus poukkoilee. Muumeille keskeiset ympäristöarvotkin nousevat pintaan vasta aivan lopussa.

Onneksi vauhdikkaiden jaksojen välissä kuullaan paikoin ehtaa muumihuumoria. Erityisesti monitulkintaiset Hemulit viihdyttävät, kuten myös Niisku, joka näissä vanhoissa animaatioissa erottuu sukupuolettomien muumihahmojen seasta räikeän feminiinisenä olkihattuveijarina.

Anton Vanha-Majamaa

Tähdet: ★★★

Muumi ja punainen pyrstötähti. Suomi2010. Ohjaus Maria Lindberg. Käsikirjoitus Joel Backström, Iivo Baric, Minna Karvonen, Anders Larsson, perustuu Tove Janssonin kirjaan. Suomenkielisissä ääniosissa Jasper Pääkkönen, Tapani Perttu, Ilpo Mikkonen, Elsa Saisio. Englanninkielisissä ääniosissa Alexander Skarsgård Stellan Skarsgård, Mads Mikkelsen, Helena Mattson. GenreLasten / animaatio. Ikäraja Sallittu. Kesto 1 t 17 min. Ensi-ilta 6.8.2010.
Filmtrailer.com

Lisää luettavaa