Presidentti Halosesta tehdään dokumenttielokuva

Maaliskuussa 2012 saa ensi-iltansa Aleksi Bardyn ohjaama dokumenttielokuva tasavallan presidentti Tarja Halosesta. Elokuvassa Rouva Presidentti seurataan Suomen ensimmäisen naispresidentin arkea ja elämää lähes puolentoista vuoden ajan hänen virkakautensa loppuun asti. Tarkoituksena on kuvata Suomea, presidenttiä johtajana sekä rivakasta naista instituution takana.

Elokuvassa kamera seuraa tasavallan presidentin arkea ennätyksellisen pitkään. Ohjaaja pyrkii tuomaan katsojille ainutlaatuisen näkökulman yhteiskunnallisen vaikuttamisen ylimmästä tasosta ja sen taustoista. Elokuvaa kuvataan kansainvälisesti harvinaislaatuiseksi, kiertue-elokuvien tyyppiseksi seurantadokumentiksi, jossa selostuksen sijasta tilanteet puhuvat puolestaan ja kuljettavat katsojaa presidentti Halosen elämään.

– Saimme tilaisuuden päästä seuraamaan elämää Suomen presidentin back stagella. Lopputuloksena on välitön ja huumoriakin sisältävä näkymä siitä, millaista on presidentin arki ja millainen ihminen on Tarja Halonen virallisen instituution takana, Bardy kertoo.

Elokuvan tuotantoryhmä kulkee presidentti Halosen matkassa Suomessa ja ulkomailla, kabineteissa ja vapaalla. Dokumentti kuvaa arkea ja juhlaa vuoden 2010 marraskuusta ensi maaliskuun alkupäiviin, jolloin presidentti Halonen luovuttaa vallan seuraajalleen. Rouva Presidentissä katsoja on läsnä tilanteissa juuri ennen merkittäviä julkisia tapahtumia ja niiden jälkeen, matkoilla sekä siirtymillä sekä kaikissa tehtävissä, joista työ muodostuu.

Elokuvan tuottajien Miia Haaviston ja Osku Pajamäen mukaan kameran pitkä läsnäolo sekä pääsy hyvin erilaisiin tilanteisiin piirtää kuvaa myös siitä, millaista on olla naisjohtajana Suomessa ja kansainvälisesti.

Dokumenttielokuvan tuottavat Helsinki-filmi Oy sekä Funny Films Oy. Hanketta ovat rahoittaneet YLE, Audiovisuaalisen kulttuurin edistämiskeskus AVEK ja Suomen Elokuvasäätiö.

Rouva Presidentti tulee ensi-iltaan 30. maaliskuuta.

Elokuvan trailer on nähtävissä YouTubessa.