Sisko tahtoisin jäädä

11.8.2010 20:27
MAA VUOSI GENRE ENSI-ILTA 13.08.2010

Marja Pyykön esikoinen on harvinainen suomalaiselokuva, sillä se ei näytä suomalaiselta. Ohjaaja on ladannut kohtausten tunnelman täyteen amerikkalaista nuorisokulttuuria aina koulun käytävillä sijaitsevia kaappeja myöten. Nuoriso on avointa, ja tunnelma nuorten kesken pääosin positiivista. Vaan ehkä tämä on todellisuutta jo Suomessakin? Onhan nuorisomme uinut MTV:n ja elokuvien todellisuuksissa jo koko ikänsä.

Sisko tahtoisin jäädä -elokuvan rakenne toimii, jokainen kuva on huolella toteutettu ja tarina kulkee kuin viestijuoksu koko matkan ajan. Vain syvempi, ihon alle menevä taso elokuvasta puuttuu. Amerikkalaistuminen näkyy myös nuorten näyttelijöiden asenteissa elokuvan tekemiseen. He ovat rooleissaan yhtä tosia kuin Hollywoodin esikuvansa. Eikä tämä ole huono asia, vaan päinvastoin. Suomeen on syntynyt uusi nuorten näyttelijöiden uskottava koulukunta. Vanhemman polven suomalaisnäyttelijöillä on teatterin juurruttamat maneerinsa, joista on vaikea irrottautua, mutta tässä elokuvassa nekin näyttäytyvät vain hetkittäin. Elokuva on lajityypissään melko onnistunut teos nuorten naisten kasvuongelmista.

Elokuva kertoo 15-vuotiaasta Emiliasta (Ada Kukkonen) joka pitää huolen itsestään ja pikkusiskostaan Elsasta (Anna-Leena Uotila) isän (Seppo Pääkkönen) ollessa matkoilla, kun perheen äiti ei enää ole kuvioissa. Urheilullisella Emilialla on ulkoisesti kaikki hyvin ja hän menestyy koulussa. Äidin puuttumisesta huolimatta perhe toimii ja Emilialla on poikaystävä. Vaan aikuistumisen kynnyksellä se ei enää riitä ja hän kaipaa muutosta.

Viimeisenä viikonloppuna ennen kesäloman päättymistä Emilia tapaa yöuinnilla Siirin (Sara Melleri), joka on Emilian täydellinen vastakohta. Siirissä on juuri sitä rohkeutta mitä Emilia kaipaa. Koulussa he päätyvät samalle luokalle, ja siitä alkaa tyttöjen intohimoinen ystävyyssuhde, joka koettelee Emilian perhettä kovin ottein. Ensimmäistä kertaa Emilia elää itseään varten ajattelematta lainkaan tekojensa seurauksia tai vaikutusta muihin ihmisiin. Emilian tutkiessa oikean ja väärän suhdetta omien valintojensa kautta hän lopulta oivaltaa itsensä ja sen mitä oikeasti haluaa. Matka itsenäistymiseen on paikoin hurja.

Ajoittain kouraisee nähdä kuinka karulta maailma voi näyttää nuoren naisen silmissä. Välillä on vaikea uskoa henkilöiden tekemiä valintoja todeksi, mutta tätä se varmasti on. Omaa paikkaa maailmassa kukaan ei tule osoittamaan, se on itse määrättävä ja otettava. Jos keinoja ei ole annettu, myös ne on keksittävä itse. Ja tärkeää on, että muut näkevät ja kuulevat. Se todistaa sen, että ollaan olemassa. Eikä silloin auta puhe. Oma olemassaolo on pakko huutaa koko maailmalle ja lujaa.

Sisko tahtoisin jäädä -elokuvan aihe voitti toisen palkinnon pohjoismaisista elokuvakouluista valmistuville opiskelijoille tarkoitetussa Nordic Talents -pitchauskilpailussa Kööpenhaminassa vuonna 2008. Pitchaus tarkoittaa elokuva-alalla aiheen tiivistä esittämistä. Aikaisemmin Pyykkö on näytellyt ja työskennellyt useissa elokuvissa ja tv-sarjoissa aina syntymävuodestaan 1975 lähtien.

Inderjit Kaur Khalsa

Tähdet: ★★★

Sisko tahtoisin jäädä – Traileri


Filmtrailer.com

Lisää luettavaa