Tuhatkasvo Steven Seagal on varsinainen leffakansien kameleontti – spottaa joukosta feikkileffat

30.1.2015 21:37

Steven Seagal. Mies. Mestari. Jumala? Toimintasankarin suoraan alelaarilevitykseen päätyvät nykyleffat näyttävät kansikuvienkin perusteella noin viidessä minuutissa kasaan kursituilta. Tämä innostikin Episodia tekemään omat Seagal-kansikuvansa!

Teksti ja kuvat: Jari Setälä

Steven ”Renessanssinero” Seagal on näyttelijämestari, tuottaja, käsikirjoittaja, 7. danin mustan vyön aikido-mies, apulaissheriffi, huippuluokan muusikko, buddhisti, meditaatioguru, zen-filosofi, eläinaktivisti ja ympäristönsuojelija.

Viimeisen vuosikymmenen ajan Stevenin elokuvat ovat kuitenkin päätyneet suoraan teatterin sijasta alennusmarkettien dvd-koreihin. Tähän saattaa löytyä ymmärrettävä syy.

Seagalin viimeaikaisten leffojen kansikuvia, tagline-iskulauseita, juonikuvauksia ja roolihahmojen nimiä katsoessa tulee nimittäin kouriintuntuvan selväksi, että todennäköisesti sekä leffojen käsikirjoitukset että kansikuvat ovat syntyneet kokonaisuudessaan saman noin viisiminuuttisen työrupeaman sisällä. Ja ei muuta kuin tunnin päästä kuvauksiin.

Tästä inspiroituneena seuraavassa listauksessa onkin mukana aitojen Seagal-leffojen seassa myös Episodin omia, kuvitteellisia Steven-tulkintoja.

Tunnistatko huijarit joukosta? Aloittakaamme siis listaus!

A Dangerous Man (2009)

Tagline: They started this. He’ll finish it.

Syyttömänä linnassa kuusi vuotta istunut Shane Daniels (Seagal) joutuu tuntien sisällä vapautumisestaan jälleen ongelmiin. Mies todistaa poliisin murhan, johon syyllistyy kiinalainen mafia. Seagal pelastaa mafian kidnappaaman tytön, jolle hän myös lupaa pelastavansa tytön sedän mafian hallusta.

Pysyttekö vielä kärryillä? Tähän hän tarvitsee apua Venäjän mafialta, jonka pomo on Danielsille palveluksen velkaa. He aloittivat sen, hän lopettaa sen.

Attack Force (2006)

Tagline: Humanity’s greatest hope…faces his greatest battle.

Seagal on sotilasmies Marshall Lawson, joka menettää koko iskuryhmänsä kylmäverisessä hyökkäyksessä. Tutkiessaan tappoja hän päätyy huippusalaisen sotilasjärjestön jäljille. Järjestö haluaa Lawsonin hengiltä. Jossain vaiheessa peliin sotketaan ilmeisesti ainakin ydinpommit ja siten koko maapallon kohtalo, sillä Lawnsonhan on ”koko ihmiskunnan suurin toivo”.

Huomaa taustalla häämöttävä sienipilvi ja kannen poikki vilisevät The Matrix -tyyliset koodijonot.

Belly of the Beast (2003)

Tagline: A father’s rage knows no limit.

Tehdään villi veikkaus taglinen perusteella: Steven on siviiliin siirtynyt entinen kommando/agentti/poliisi, jonka tytär kidnapataan/tapetaan. Steven tappaa varmuuden vuoksi kaikki.

IMDB: Entisen CIA-agentin (bingo!) taistelu kidnapatun tyttärensä (bingo!) löytämiseksi johtaa hänet poliittisen turmelluksen, korruption, salaliittojen ja petosten jäljille. Mikään ei pysäytä häntä tyttärensä pelastamiseksi (bingo!).

 

Dead on Demand (2008)

Tagline: What doesn’t kill you, makes you…killer.

Seagal on hongkongilainen riksakuski, entinen etsivä, D. Eadman, jonka paras ystävä ja entinen työpari murhataan. Murhan taustalta paljastuu korruptio ja petos. D. Eadman löytää lahjottujen poliisien jäljiltä yhteyksiä paikallista huumekauppaa pyörittäviin Triad-gangstereihin. D. Eadman ottaa oikeuden omiin käsiinsä ja tuhoaa sekä gangsterit, korruptoituneet poliisit että puolet koko hemmetin kaupunkia.

Driven to Kill (2009)

Tagline: They took his daughter. So he’s taking them down.

Tarvitseeko tästä edes sanoa mitään? Tagline kertoo kaiken olennaisen.

Ilmeisesti Steven sytyttää elokuvassa Moskovan Kremlin tuleen!?

Flight of Fury (2007)

Tagline: A flightplan to freedom.

John Sands (Steven) lähetetään pelastamaan varastettua Stealth Bomber -hävittäjää Banansistanin (luit oikein!) roistovaltiosta Lähi-Idästä. Sandsin rinnalla taistelussa raakalaismaisia kapinallisjoukkoja vastaan ovat apurit Rojar ja Jessica.

Pieni veikkaus, että kuuman ja eksoottisen aavikon sijasta leffaa on todennäköisimmin kuvattu jossakin Stevenin kartanon takapihalla.

Into the Sun (2005)

Tagline: Only one man can stop the yakuza.

Kun hallituksen virkamies murhataan Japanissa, kehiin tuodaan amerikkalainen agentti (Steven), jolla on kokemusta yakuza-kulttuurista.

Huomaa jälleen Matrix-tyylinen, polviin ulottuva nahkapoplari. Elokuvalle valaa myös lisää uskoa se, että leffan ohjaaja esiintyy salanimellä mink.

 

Out for a Kill (2003)

Tagline: Out for revenge. Out for payback.

Steven on yliopistoprofessori (?!), joka tahtomattaan vahingossa osallistuu kiinalaisten gangstereiden kokaiinikauppoihin. Steven joutuu syyttömänä vankilaan. Hän pakenee ja löytää jälleen sisäisen tappajansa. On aika kostaa.

Tässä on selvästi taas melkoinen aivoriihi pidetty leffaa suunniteltaessa. Kuvitelkaa Don LaFontaine lukemassa leffan juonikuvausta ja taglinea ääneen.

Pistol Whipped (2008)

Tagline: They came to collect a debt. He paid in full.

Matt Conlin (Steven) on entinen poliisi, jonka elämä on mennyt alamäkeä hänen saatuaan potkut. Hänellä on pahat uhkapelivelat päällä, ja velkojat käyvätkin hiillostamassa Mattia säännöllisesti. Samanaikaisesti Matt taistelee pahinta vihollistaan, alkoholismia, vastaan. Siinä hänen tukenaan on hänen ainoan tyttärensä rakkaus.

Hetkinen, täytyy ihan hieraista silmiä ja lukea uudelleen. Tässähän on jopa melkoisen syvällisen ja moniulotteisen draaman ainekset kasassa!

Mutta sitten, kun katsoo leffan nimeä, kansikuvaa ja taglinea…vituiksihan se taas meni.

Cold Platter of Death (2002)

Tagline: In Tokyo fish is not the only thing served…cold.

Harper Cold (Seagal) omistaa sushiravintolan Tokiossa ja viettää rauhallista perhe-elämää vaimonsa kanssa. Coldilla on kuitenkin verinen menneisyys, sillä hän on Yhdysvaltain hallituksen entinen salainen ammattitappaja.

Miehen menneisyys tulee kummittelemaan, kun viereisen kilpailevan sushiravintolan omistavat yakuza-gangsterit kidnappaavat hänen vaimonsa. Kaappauksen takaa alkaa kuitenkin paljastua myös tuttuja hahmoja Coldin menneisyydestä. On aika teroittaa sushiveitset. Tänä iltana ruokalistalla on muutakin uhanalaista kuin delfiinit!

Uskomattoman kömpelöjä sushivitsejä sisältävässä leffassa on kohtaus, jossa Cold sytyttää koko Tokion tuleen savustaakseen yakuzat ulos piiloistaan. Respect!

Urban Justice (2007)

Tagline: When revenge is personal, justice can be brutal.

Seagal esittää miestä, jolla on synkkä ja väkivaltainen menneisyys. Hän hautoo kostoa murhatun poikansa puolesta.

Nyt ollaan jälleen isketty todelliseen kultasuoneen. Urbaanin uskottavuuden nimissä Stevenillä on kannessa myös katujengityylisesti peräti kaksi pyssyä ja nekin käännetty viileästi ristikkäin.

Tässä leffassa ovat sentään valonpilkahduksina mukana myös Danny ”Machete” Trejo ja Eddie Griffin.

Lisää luettavaa