George Lucas: Star Warsissa syrjittiin vain yhtä ryhmää – hänen mukaansa leffoissa ei myöskään ollut ”pelkästään valkoisia miehiä”

Lucasille palkinto elämäntyöstään Cannesissa.

25.5.2024 05:30

Star Warsien luoja, ja kuuden ensimmäisen elokuvan teossa tiiviisti mukana ollut George Lucas puhui Cannesin elokuvajuhlilla, ja Variety oli kuuntelemassa. Aiheeksi nousi hänen Star Wars -elokuvistaan saamat negatiiviset kommentit.

– Minulle sanottiin: ”Siinä on vain valkoisia miehiä.” Lucas kommentoi.

– Suurin osa on avaruusolentoja!

Lucasin mukaan Star Wars -elokuvien ideana on hyväksyä ihmiset sellaisena kuin he ovat, olivat ne sitten ”isoja ja karvaisia” tai ”vihreitä tai mitä lie”.

– Ideana on, että kaikki ovat tasa-arvoisia.

Lucas nosti esiin yhden ryhmän, jota syrjitään Star Wars -elokuvissa. Hänen mukaansa syrjitty ryhmä on droidit, ja siitä saadaankin viitteitä monissa Star Wars -elokuvissa.

– Se oli keino ilmaista, että ihmiset syrjivät aina joitakin, ja ennemmin tai myöhemmin niin käy, Lucas sanoi.

– Tarkoitan, että olemme jo aloittamassa tekoälyn kanssa sanoen: ”Emme voi luottaa noihin robotteihin.”

Samuel L. Jackson näytteli jedimestari Mace Windua.

Lucas otti kantaa myös mustiin näyttelijöihin hänen tekemissään Star Wars -elokuvissa.

– Ensimmäisessä elokuvassa oli muutama tunisialainen, jotka olivat mustia, ja toisessa elokuvassa minulla oli Billy Williams, ja esiosaelokuvissa, joita myös kritisoitiin, minulla oli Sam Jackson. Hän ei ollut konna kuten Lando. Hän oli yksi parhaista jedeistä.

Lucas on kuullut kritiikkiä myös naisten kuvaamisesta hänen Star Wars -elokuvissaan.

– Keitä luulet sankareiden olevan näissä tarinoissa? Millainen prinsessa Leia mielestäsi oli? Hän on kapinan johtaja. Hän on se, joka ottaa mukaansa tämän nuoren pojan, joka ei tiedä mistään mitään sekä tämän riehakkaan, kaikkitietävän tyypin, joka ei osaa tehdä mitään – ja yrittää pelastaa kapinan näiden pellejen kanssa. Ja sama juttu on kuningatar Amidalan kanssa, Lucas teroitti.

– Et voi vain pukea naista housuihin ja odottaa hänen olevan sankari. He voivat pukeutua mekkoihin, he voivat pukeutua mihin vain. Kyse on heidän aivoistaan ja kyvystään ajatella, suunnitella ja toimia logistisesti. Sellainen on sankari.

Lucas matkusti Cannesin elokuvajuhlille vastaanottamaan Kultaisen palmun kunniapalkintoa, jonka hän saa festivaalin päätösseremoniassa. Lucasin meriitteihin kuuluvat Star Warsien lisäksi Indiana Jones -elokuvat ja Lucasfilmin perustaminen. Hän perusti myös peliyhtiö LucasArtsin, tehosteyhtiö Industrial Light & Magicin ja ääni- ja videostandardeihin erikoistuneen THX:n.

Lähde: Variety

Lisää luettavaa