Majesteettinen western on yksi kaikkien aikojen parhaita elokuvia

Episodi ja Kansallinen audiovisuaalinen instituutti järjestävät 17. tammikuuta 2015 Suuren klassikkonäytöksen elokuvateatteri Orionissa Helsingissä. Näytöksen elokuva valitaan viiden ehdokkaan joukosta lukijaäänestyksellä, joka päättyy 5. joulukuuta. Yksi ehdokkaista on Huuliharppukostaja.

Teksti: Jussi Huhtala

Huuliharppukostajan ohjaaja Sergio Leone (1939–1989) tunnetaan spagettiwesterneistä ja etenkin niin sanotusta dollaritrilogiasta, johon kuuluvat Kourallinen dollareita (1964), Vain muutaman dollarin tähden (1965) ja Hyvät, pahat ja rumat (1966).

Vuonna 1968 valmistunut Huuliharppukostaja on kuitenkin vielä upeampi saavutus. Se on majesteettisen hitaasti etenevä lännenelokuva, jossa Leonen hovisäveltäjä Ennio Morriconen upealla musiikilla on entistä isompi merkitys.

Elokuvan keskushahmo on Charles Bronsonin esittämä päähenkilö, jolla ei ole nimeä. Häntä käytetään nimitystä Harmonica, sillä hän kantaa mukanaan huuliharppua.

Harmonica saapuu junalla kaupunkiin tapaamaan Henry Fondan esittämää Frank-nimistä miestä. Frank on häikäilemätön murhaaja, joka elokuvan alkupuolella surmaa rauhallista elämää viettävän McBainin perheen. Harmonican yhteys Frankiin ei heti selviä, mutta hänellä on selvästi kalavelkoja maksettavana.

huuliharppukostaja_2

Huuliharppukostaja jatkoi Leonen spagettiwesternien sarjaa, mutta se on täysin erilainen kuin dollaritrilogian elokuvat. Suurin ero on elokuvan hidas ja rauhallinen tempo. Huuliharppukostaja on hitaasti etenevä elokuva, jossa ajan kulun tuntee. Se tulee ilmi upeasta alkukohtauksesta lähtien.

Toinen näkyvä ero on tietysti sekin, että päähenkilö on vaihtunut dollaritrilogian Clint Eastwoodista toiseen kivikasvoon Charles Bronsoniin, joka itse asiassa oli aikoinaan kieltäytynyt Leonen Kourallinen dollareita -elokuvan pääosasta.

Elokuvan suurin tähti oli Henry Fonda, joka oli totuttu näkemään sankarin roolissa. Fonda ei alun perin halunnutkaan esittää konnan roolia, vaan häntä piti suostutella. Fondan ystävä Eli Wallach, joka näytteli Hyvien, pahojen ja rumien Tucoa, rohkaisi häntä lähtemään Leonen elokuvaan, ja näin yksi ikonisimmista lännenelokuvien konnista syntyi.

Huuliharppukostajasta ei tullut Yhdysvalloissa vastaavaa menestystä kuin dollaritrilogian elokuvista. Elokuvan hidastempoinen tyyli ei ollut amerikkalaisyleisön mieleen. Euroopassa se oli kuitenkin suurmenestys. Vähitellen Huuliharppukostajan arvostus on kasvanut, ja se on saavuttanut aseman yhtenä kaikkien aikojen parhaista elokuvista.

huuliharppukostaja_1Minkä elokuvan haluat nähdä valkokankaalla Episodin ja KAVIn Suuressa klassikkonäytöksessä? Äänestä suosikkiasi täällä.

Aiheeseen liittyvät jutut