Illalla tv:ssä: Kaikkien aikojen parhaaksi fantasiaelokuvaksi tituleerattu teos voitti 11 Oscar-palkintoa – IMDb-arvosana on luokkaa järisyttävä

IMDb-arvosana on 9,0.

14.6.2024 06:00

Tänään esitetään televisiossa elokuva Taru Sormusten herrasta: Kuninkaan paluu (2003). Se saavutti aikanaan peräti 11 Oscar-palkinnon voittokimaran. Se oli myös valtava kaupallinen menestys.

Ohjaaja Peter Jacksonin kuuluisan elokuvatrilogian kolmannessa osassa hobitit Frodo ja Sam, Gollumin avustamana, lähestyvät Mordorin Tuomiovuorta. Heidän tehtävänään on heittää sormus sen uumeniin. Samaan aikaan Aragornin johtamat joukot valmistautuvat lopulliseen taistoon Sauronin synkkiä voimia vastaan.

Episodin viiden tähden arvostelussa kirjoitettiin seuraavasti:

”Ja millainen huipennus se onkaan! Kaikki mitä edellisissä osissa on nähty, nousee aivan uuteen potenssiin. Uhat ja hirviöt ovat aikaisempaa suurempia, armeijat ja niiden yhteenotot entistä valtavampia, maisemat ja korkeanpaikan kammoa aiheuttavat kamera-ajot aina vain huimempia ja sankareiden rohkeus ja uhrautuvaisuus entistäkin eeppisempää. Silti Kuninkaan paluu ei latista aikaisempia osia, vaan retrospektiivissä nähtynä tuo suuren tarinan sen ansaitsemaan massiiviseen loppunousuun. Kolmen erillisen tarinan lisäksi ohjaaja-käsikirjoittaja-tuottaja Peter Jackson on saanut aikaiseksi yhtenäisen, kaikki elokuvat kattavan kerronnan kaaren.

Massiivisuudessa on se vaara, että Kuninkaan paluu uhkaa jäädä puhtaaksi efektimässäilyksi. Liika eeppisyyskin saattaa väärin tehtynä muuttua paatokseksi. Näitä uhkia liipataan välillä liki, mutta onneksi tarinan pelastaa tuhon keskelle kirjoitetut inhimilliset kasvamisen tarinat. Isot tekijät – ihmisruhtinaat, velhot, haltijat ja toisaalla pahuuden ruumiillistumat – toteuttavat omaa osaansa kohtalon suuressa pelissä, mutta pelilaudalle meidät vievät tarinan pienet hahmot. Huomio kiinnitetään heihin niin vahvasti, että alkuperäisteoksesta on nipsaistu pois todella pitkät pätkät Aragornin nousemisesta uuteen rooliinsa.”

Julmetun suuressa tähtikaartissa näyttelijöinä Elijah Wood, Ian McKellen, Liv Tyler, Viggo Mortensen, Sean Astin, Cate Blanchett, John Rhys-Davies, Bernard Hill, Billy Boyd, Dominic Monaghan, Orlando Bloom, Hugo Weaving, Miranda Otto, David Wenham, Karl Urban, John Noble, Andy Serkis, Ian Holm sekä Sean Bean.

Koska John Rhys-Davies kärsi jatkuvasta ihottumasta Gimli-maskeerauksen vuoksi, maskeerausosasto antoi hänelle mahdollisuuden heittää Gimli-maskinsa tuleen viimeisenä kuvauspäivänä. Hän ei epäröinyt hetkeäkään tarttua siihen ja polttaa sen.

Leffa on myös Prime Videossa ja Maxissa. Alla traileri.

Tulevat lähetykset:

  • Pe 14.06.2024 klo 21.00, TV5
  • La 15.06.2024 klo 16.35, TV5
  • Su 16.06.2024 klo 21.00, Kutonen

Lue myös: LOTR-tähti Viggo Mortensen käyttää Aragornin miekkaa uudessa elokuvassaan – kysyi luvan Peter Jacksonilta – Episodi.fi

Lisää luettavaa