Jurakauden loppu: Uudet ja vanhat sankarit kohtaavat trilogian päätösosassa

Jurakauden eri sukupolvet yhdistävät voimansa Jurassic World -elokuvatrilogian päätösosassa Dominion.

Kahden edellisen Jurassic World -elokuvan sankarit Chris Pratt ja Bryce Dallas Howard kohtaavat alkuperäisestä Jurassic Park -trilogiasta tutut hahmot, joita esittävät Laura Dern, Jeff Goldblum ja Sam Neill.

Heitä eivät uhkaa ainoastaan uuden maailmanvalloituksen aloittaneet dinosaurukset vaan myös aikaisemmista seikkailuista yllätyspaluun tekevät tahot. Vauhdikkaan toiminnan takaavat kuitenkin pääasiassa uudet ja ennen näkemättömät hirmuliskot.

Koko maailman kattava Jurassic World: Dominion alkaa neljä vuotta edellisessä elokuvassa nähdyn Isla Nublarin tuhon jälkeen. Dinosaurukset elävät – ja metsästävät – nyt rinta rinnan ihmiskunnan kanssa. Uusi, herkkä tasapaino määrittelee lopullisesti ihmiskunnan tulevaisuuden: onko ihminen uudessa maailmassa enää luomakunnan kruunu?

Jo yli viisi miljardia dollaria keränneen elokuvafantasian uusimman osan suitsissa on jälleen Colin Trevorrow, joka ohjasi jo ensimmäisen Jurassic Worldin vuonna 2015 huikeaan 1,7 miljardin dollarin maailmanlaajuisiin lippukassapottiin. Trevorrow kirjoitti myös vuoden 2018 Kaatunut valtakunta -jatko-osan J.A. Bayonan vastatessa ohjauksesta.

Noin 30 vuoden ajan Michael Crichtonin kirjojen hahmot ovat viihdyttäneet jännitystä ja viihdettä elokuvateattereista etsineitä. Niistä on tullut osa melkein kaikkien maiden populaarikulttuurin dna:ta.

– Jaan muutamia uusia lukuja tarinaan, joita olemme kertoneet leirinuotion ympärillä 30 vuoden ajan, Trevorrow kuvailee. – Tämä on Steven Spielbergin ja Michael Crichtonin luoma maailma, ja minulla on ollut onni vaalia sitä kolmen elokuvan ajan.

Jurassic World: Dominion on päätös noille kolmelle vuosikymmenelle, ja rakenteeltaan se eroaa kaikista edeltäjistään.

– Trilogian puolivälin kataklysminen tapahtuma muuttaa kaiken perusteellisesti. Dinosaurukset pääsevät pois saarelta ja päätyvät muuhun maailmaan. Oli hieno mahdollisuus tutkia sen antamia mahdollisuuksia. Dominion käsittelee luonnon kunnioittamisen tärkeyttä. Jos emme onnistu siinä, päädymme sukupuuttoon kuten dinosaurukset. Emme päätä vain vuoden 2015 Jurassic Worldissa alkanutta tarinaa vaan myös sen, joka alkoi vuoden 1993 Jurassic Parkissa. Tarinan kertominen vaati kaikki saagan hahmot.

Törmäyskurssilla

Ensimmäistä kertaa elokuvan päätapahtumapaikka ei olekaan Isla Nublar tai muu eksoottinen saari vaan koko meidän maailmamme. Samoin ensimmäistä – ja myös viimeistä – kertaa koolla ovat kaikkien elokuvien päähenkilöt. Chris Prattin esittämän dinokouluttaja Owen Gradyn ja Bryce Dallas Howardin Claire Dearingin rinnalla nähdään nimittäin myös Laura Dernin, Sam Neillin ja Jeff Goldblumin esittämät tohtorit Ellie Sattler, Alan Grant ja Ian Malcolm.

Valkokankaalle heidän seuraansa liittyy BD Wong, joka näytteli tohtori Henry Wuta jo vuoden 1993 Jurassic Parkissa. Trevorrow’n mielestä keskushahmot ovat franchisen menestyksen taustalla.

A T.rex in Jurassic World Dominion, co-written and directed by Colin Trevorrow.

– Hahmot ovat värikkäitä, ja heihin liittyvä draama on todellista. Oikeasti elokuva voisi toimia ilman dinosauruksiakin, Trevorrow toteaa.

Alkuperäisten tähtien paluusta alkoi kulkea faniteorioita jo silloin, kun tieto Kaatunut valtakunta -jatko-osasta julkaistiin. Moni pettyikin, kun heitä ei siinä nähty. Trevorrow kuitenkin toteaa, että kyseessä oli pitkän tähtäimen suunnitelma.

– Suunnittelimme trilogiaa Jurassic Parkin hahmoja silmällä pitäen. BD Wong oli mukana Jurassic Worldissä osoittamassa, että kyseessä on sama aikajana. Ian Malcolm oli mukana Kaatuneessa valtakunnassa osoittamassa, että hän on taustalla tarkkaillut tilanteen kehittymistä. 

Dominionissa vanhat hahmot ovat yhtä tärkeitä kuin Claire ja Owen, he eivät ole päältä katsovia isä- ja äitihahmoja. Syöksimme heidät oikeaan, hemmetin pelottavaan seikkailuun.

Trevorrow’lla oli käsikirjoitusapuna Emily Carmichael, jonka kanssa hän kynäili vuoden 2019 Battle at Big Rock -lyhytelokuvan, joka pohjusti uutta, dinosaurusten kansoittamaa maailmaa.

– Tapasin Emilyn ensimmäistä kertaa, kun olin New Yorkissa kuvaamassa The Book of Henry -elokuvaa, muistelee Trevorrow, joka hahmotteli Dominionin tarinaa yhdessä kahden edellisen Jurassic World -elokuvan käsikirjoittajakumppaninsa Derek Connollyn kanssa.

– Emilyn nerokas lyhytelokuva oli ollut Sundancessa, ja soitin hänelle sen nähtyäni. Samastuin hänen tapaansa lähestyä tarinankerrontaa ja hänen ideoihinsa. Niinpä saatoin sanoa studiolle, että halusin työskennellä tämän nousevan käsikirjoittajan kanssa. Derekistä oli tullut kiireinen omalla tahollaan, ja meistä tuntui, että tässä oli hyvä tilaisuus tuoda mukaan uusi ääni ja perspektiivi. Steven Spielberg ja studio olivat takanani tässä.

Carmichaelille kokemus oli jännittävä monella tasolla.

– Oli kiehtovaa opiskella Jurassic Parkin eri hahmojen puheenparret. Kuuntelin, miten he valitsivat sanansa Ian Malcolmin uhm- ja uh-katkoista Henry Wun muodollisempaan tapaan puhua. Tohtori Wu ei käytä sidesanoja siinä missä joku muu käyttäisi. Claire puhuu suoraan sydämestä, Elliessä on keveyttä ja poreilua, joka tuppaa unohtumaan, koska hän on myös suoran toiminnan nainen. Teini-ikäinen Maisie Lockwood alkaa löytää oman äänensä. Oli kirjoittajana kutkuttavaa kuulla kunkin hahmon ilmaisutapa ja kehittää vuorosanoja, jotka tuntuisivat heille oikeilta ja ainutlaatuisilta, Carmichael kuvailee.

Käsikirjoitus rakentui kahdesta tarina-aihiosta, joista toisessa pääosissa olivat Owen, Claire ja Lockwoodin esittämä Isabella Sermon, toisessa tohtorit Sattler ja Grant. Niihin liittyivät lopulta Ian Malcolmin ja Henry Wun hahmot sekä uudet tulokkaat Kayla Watts (DeWanda Wise) ja Ramsey Cole (Mamoudou Athie), mikä johtaa yhteen, yhteiseen vauhdikkaaseen tarinaan.

– Universal-studio ja Steven Spielberg uskoivat meihin ja tapaamme rakentaa juoni, jossa kaksi tarinaa lähestyy ja lähestyy toisiaan, kunnes ne kolmannessa näytöksessä törmäävät toisiinsa. Se on eeppistä, maalailevaa kerrontaa, joka kunnioittaa hahmojamme faneja tyydyttävällä tavalla. Se suorastaan räjähtää, kun heidän tiensä yhtyvät, Trevorrow intoilee.

Tarinoiden ja henkilöiden räjähdysmäinen kohtaaminen tapahtuu salaperäisen ja vaikutusvaltaisen biotekniikkafirma Biosynin huippusalaisessa tukikohdassa Italian Dolomiiteillä. Ulkopuolisin silmin Biosyn vaikuttaa hyväntahtoiselta yritykseltä, joka pyrkii poistamaan nälänhädän luomalla tuholaisille vastustuskykyisiä lajikkeita ja sairaudet uraauurtavalla geenimanipuloinnilla. Yritys on tehnyt sopimuksen dinosaurusten kokoamisesta maailmalta turvapaikkaan suljettuun laaksoon niiden tutkimista varten. Todelliset aikomukset tutkimusten takana ovat kuitenkin kaukana hyväntahtoisesta.

Biosyniä johtaa Lewis Dodgson (Campbell Scott), joka nähtiin viimeksi vuoden 1993 Jurassic Parkissa antamassa tyhjä partavaahtopurkki huono-onniselle dinosaurusalkiovaras Dennis Nedrylle. Yhtiö on palkannut Henry Wun geeni-insinöörikseen ja Ian Malcolmin viralliseksi filosofikseen. Eri syistä Owen, Claire, Kayla Watts, Ellie ja Alan päätyvät Biosynin laaksoon, ja yhdessä he selvittävät Biosynin todellisen luonteen ja sen tutkimusten järisyttävän merkityksen planeetallemme.

Lewis Dodgsonin paluu ja kahden sankarisukupolven kohtaaminen oli koskettavaa useammallekin työryhmän jäsenelle. Dominion tuntui monesta runolliselta ja merkitykselliseltä kehän sulkeutumiselta urallaan ja elämässään.

– Alalle hakeutuvilla on yleensä päätöksen taustalla jokin elokuva, jonka he ovat nähneet lapsina, toteaa tuottaja Patrick Crowley. – Kuvauspaikalla motivaatioista keskustellessamme useat ovat sanoneet Jurassic Parkin olleen heille inspiraatio hakeutua töihin elokuvien pariin. 30 vuotta myöhemmin he pääsevät toteuttamaan lapsuuden unelmansa.

Uusperhe

Dinosaurusten käyttäytymisen asiantuntija Owen Grady on kehittynyt huomattavasti trilogian mittaan.

Jurassic Worldissa Owen on melkoinen velikulta, oman sankaritarinansa huipulla. Hän pitää etäisyyttä rakkauteen, Chris Pratt kuvailee.

Kaatuneessa valtakunnassa hän alkaa ottaa enemmän vastuuta. Nyt Dominionissa hänellä on jo velvollisuuksia. Hän on isä ja aviomies, eikä voi enää haihatella ja tehdä aikaisempia hullutuksiaan, koska on ihmisiä, jotka ovat riippuvaisia hänestä. Hänen maailmansa ei enää pyöri oman navan ja seikkailunhalun ympärillä, mutta hänellä on silti jotain, minkä puolesta elää ja mitä suojella.

Dominionissa Owen ja Claire elävät sivilisaation ulkopuolella Maisie Lockwoodin kanssa tätä suojellakseen.

Vaikka perhe on onnistuneesti viettänyt huomaamatonta elämää, Maisie alkaa tuntea mökkihöperyyden oireita.

– Hän haluaa levittää siipiään ja lähteä tutkimaan maailmaa. Mutta Owen ja Claire tietävät, että ainutlaatuisuutensa vuoksi Maisio on aina tieteelle arvokas kohde, jota jättiyritykset haluaisivat käyttää hyväkseen, Pratt jatkaa.

– Clairen halu suojella tytärtään on elokuvan ydin. Käsikirjoittavat luovat työkseen korkeita panoksia, maailmanloppuja sun muuta, mutta mikään ei ylitä sitä, mihin äiti on valmis suojellakseen lastaan, Trevorrow lisää.

Pratt ei säästele kehuja vastanäyttelijästään Bryce Dallas Howardista.

– Parempaa elokuvavaimoa en olisi voinut pokata! Ensimmäisestä päivästä alkaen olen ollut kiitollinen mahdollisuudesta työskennellä hänen kanssaan, ja olen surullinen siitä, ettemme enää jatka hahmoissamme tässä franchisesta. Mutta tämä ei jää viimeiseksi kerraksi. Olen varma, että jonain päivänä teemme jälleen yhdessä jotain.

Hyvä kemia oli selviö Dallasillekin alusta lähtien.

– Meillä oli jaettu visio tarinan ja hahmojen mahdollisuuksista. Ja meillä oli niin hauskaa. Olemme maailman paras duo, koska minulla on äänekäs nauru ja Chris on maailman hauskimpia ihmisiä.

Owenin tavoin Claire on kokenut melkoisia muutoksia trilogian aikana.

– Hänellä on oma kaarensa jokaisessa elokuvassa. Kun tapaamme hänet ensimmäistä kertaa Jurassic Worldissa, hän on potentiaalinen pahis, joka arvostaa rahaa enemmän kuin elämää. Sen lopussa hän on kokenut muutoksen käyttäen voimiaan hyvään. Kaatuneessa valtakunnassa hän on mennyt hieman liian pitkälle ja menettänyt perspektiivin. Hän tekee arvojensa mukaisia valintoja, mutta ei ehkä enää näe isompaa kuvaa. Hän navigoi omatuntonsa kanssa ja roolissaan yhä kasvavassa katastrofissa, Bryce Dallas Howard summaa.

Dominionissa Claire on linjassa arvojensa kanssa ja tietää mikä hänen elämässään on tärkeää, kuinka vaikuttaa asioihin. Edelleen hän tuntee syyllisyyttä toimiensa muille aiheuttamista traumoista.

Dallasin mukaan Trevorrow’lla oli selkeä visio trilogiasta alusta lähtien.

– Silti hän antoi meidän tuntea omistavamme hahmomme. Hän ja Chris [Jaffa] ovat kekseliäitä tarinankertojia. Chris saattoi sanoa: ”Haluan nähdä lapsen ratsastavan triceratopsilla kuin norsulla.” Aloin kirjata ylös kaikkia ilmaan heitettyjä ideoita ja Kaatuneen valtakunnan jälkeen lähetin dokumentin Colinille. Dominionin käsikirjoitusta lukiessani tuntui kuin niitä olisi ripoteltu sinne. Mutta mistä tiedän, vaikka ne olisivat hautuneet hänen mielessään jo muutenkin.

Vanha kaarti

Trevorrow oli jo vihjaillut Laura Dernille haluavansa nähdä tutun kasvitieteilijän taas.

– Steven Spielberg soitti sitten muodollisemman puhelun ja luotasi tunnelmiani Ellie Sattlerin ja muutaman hänen kamunsa paluusta. Olin innostunut ajatuksesta palata hahmon tuntiessa itsensä paremmin ja edettyään elämässään ja työssään. Ihailin Colinin intohimoa; hän Steven ja [tuottaja] Frank Marshall suhtautuivat Ellieen hyvin suojelevaisesti ja pidin tavasta jolla hänet, Alan ja Ian tuotiin takaisin kuvaan.

Dominionissa tri Sattler on siirtänyt kasvituntemuksensa ilmastonmuutoksen tutkimiseen.

– Hän tutkii Pohjois-Amerikassa satoja tuhoavia tuholaisparvia ja pyytää apua tuntemaltaan nerokkaalta paleontologilta, Alan Grantilta.

Sattumalta Ellie ja Alan törmäävät Ian Malcolmiin tämän pitäessä esitelmää Biosynissä.

– Ensimmäisen yhteisen kohtauksemme jälkeen Colin lähetti Spielbergille kuvan meistä kolmesta monitorin äärellä. Hän vastasi sen tuoneen kyyneleet hänen silmiinsä.

Jurassic Parkin aikaan hänelle ja Steven Spielbergille oli tärkeää, että Ellie oli feministinen naissankari, mikä ei niihin aikoihin ollut itsestään selvää.

– Meille oli tärkeää tasapainottaa naisellisuutta, kaipausta, voimaa ja nöyristelemättömyyttä. Dominionissa sitä ei enää tarvinnut erikseen mainita. Hän on Ellie Sattler ja heti ihmiset ymmärtävät sen tarkoittavan asioita, joita Steven auttoi ajamaan. Enää ei tarvitse pyydellä anteeksi tyyliin: ”hän on söpö mutta vahva, naisellinen mutta sisukas”.

Kaatuneen valtakunnan pikkuroolin jälkeen Jeff Goldblum palaa urakalla fanien rakastaman kaaosmatemaatikon rooliin. 

– Ianilla, Ellenillä ja Alanilla onkin selvittämättömiä asioita keskenään: henkilökohtaisia, älyllisiä, ympäristöllisiä. Troikka on yhdessä kokenut jotain, jonka vain he voivat ymmärtää. Heidän yhteinen kohtalonsa ja perintönsä on vielä auki, Goldblum kertoo ja valottaa Malcolmin urakehitystä.

– Hän on omistautunut muun muassa tahattomien seuraamusten tutkimiseen. Hän on tajunnut, että elämä voi olla villisti ennakoimatonta. Se voi olla riski mutta myös mahdollisuus herkulliseen seikkailuun.

Trevorrow lisää oman näkemyksensä Malcolmista:

– Hän pystyy pukemaan sanoiksi geneettisen voiman vastuukysymykset ja sen käytön vaarat. Se ei voi vain parantaa, se voi myös aiheuttaa sairauksia. Se ei voi vain suojella ruokavarantoja, se voi tuhota niitä. Elämämme planeetalla on uhattu tavalla, jota ei ole koettu sitten sen jälkeen, kun dinosaurukset ensimmäistä kertaa elivät täällä. Itse aikaansaamamme ekokatastrofi voi olla loppumme.

Kun puheet vanhojen hahmojen paluusta alkoivat, Sam Neill oli epäilevällä kannalla.

– Epäröin, koska en halunnut päätyä cameoksi, halusin paluuni tekevän kunniaa Alan Grantille. Onneksi pian oli selvää, että olimme oleellisia juonen kannalta.

– Koimme Jurassic Parkin aikaan paljon yhdessä. Hurrikaani tuhosi kuvauspaikkamme Kauailla ja lähes tappoi meidät, jouduimme palaamaan Los Angelesiin saattamaan kuvaukset loppuun. Koettelemukset sinetöivät ystävyytemme, eivätkä maailman vuonna 2020 kohtaamat vaikeudet niistä juuri eronneet. Jälleen eräänlainen luonnonkatastrofi vahvisti siteitämme. Ystävyys ja huumorintaju ovat vieneet meitä monen asian läpi. Heidän kanssaan olen nauranut enemmän kuin on järkevää minun iässäni.

Jurassic Park -fanit ovat saattaneet pohtia Alanin ja Ellien suhteen kohtaloa.

– Alan saattaa vaikuttaa yrmyltä, mutta hän on sisimmässään pehmo. Alan ja Ellie eivät toimineet, koska Ellie olisi halunnut perheen ja perhe-elämän, Alan puolestaan viihtyi luonnon armoilla kädet savessa. Alanilla on kuitenkin edelleen tunteita Ellietä kohtaan, ja kun he tapaavat, Alan saattaa katua, että päästi tämän livahtamaan sormiensa läpi. Alan ei hoitanut asiaa hyvin aikoinaan, mutta tuntee myös hieman itsesääliä. Sanottakoon, että tri Ellie Sattlerilla on paljon tekemistä sen kanssa, miksi Alan Grant on yhtäkkiä taas tulilinjalla.

Trevorrow antoi näyttelijöille luvan muovata hahmojaan.

– Laura ja Sam kirjoittivat joitakin vuorosanojaan. Oli hetkiä, jolloin Emily ja minä emme sanoittaneet tilanteita niin luonnostaan, kuin ne syntyivät heiltä. Elokuva on rikkaampi, kun näyttelijät artikuloivat omaa tyyliään omalla tavallaan.

Tarttuessaan Jurassic World -rooliinsa vuosia sitten Pratt ei tiennyt miten hänen hahmonsa tarina päättyisi, saati pääsevänsä näyttelemään Jurassic Park -konkarien kanssa.

– Toivoin Samin, Lauran ja Jeffin olevat tyytyväisiä siihen, miten olemme käsitelleet heidän perintöään. Heidän suostumisensa mukaan tähän finaaliin riittää minulle vakuutukseksi siitä. Tulen hieman sentimentaaliseksi ajatellessani kaikkea vuosien varrella tapahtunutta. Olen nähnyt ihmisten rakastuvan, menevän naimisiin ja saavan lapsia. Nyt, kun yksi aikakausi tulee päätökseensä, se on sekä surullista mutta myös todella kaunista.

Dinosauruksia luomassa

Niin alkuperäinen Jurassic Park -trilogia kuin Jurassic World -elokuvat ovat rikkoneet lippukassaennätyksiä ja kehittäneet elokuvantekemisen tekniikka. Ne ovat myös olleet yllättävän vaikutusvaltaisia tiede-elämän edistäjiä, etenkin Steven Spielbergin alkuperäinen Jurassic Park vuodelta 1993.

Jurassic Park oli isoin asia, joka paleontologian saralla on tapahtunut viimeisten vuosikymmenten aikana. Se esitteli dinosauruksia ennen näkemättömällä tavalla ja herätti uuden sukupolven kiinnostuksen niitä kohtaan, toteaa Dominionin asiantuntijakonsulttina toiminut Edinburghin yliopiston paleontologian professori Stephen Brusatte.

– Maailma heräsi taas huomaamaan dinosaurukset ja monet nuoret innostuivat paleontologiasta. Elokuvan myötä ala sai lisää resursseja, yliopistot järjestivät aiheesta enemmän kursseja, museot alkoivat järjestää näyttelyitä… Tunnemme sen vaikutukset edelleen ja elämme paleontologian kulta-aikaa: keskimäärin kerran viikossa joku jossain päin maailmaa löytää uuden dinosauruslajin, ja sitä on jatkunut yli vuosikymmenen kiitos Jurassic Park -sukupolven tutkijoiden.

Jokainen elokuvan dinosaurus on todella elänyt ja on Brusatten hyväksymä. Trevorrow ja hänen tiiminsä pommittivat häntä kysymyksillä dinojen käyttäytymisestä, ruumiinkielestä, ympäristöistä ja mahdollisista höyhenistä.

Vain tyrannosauruksen ja kaulusliskon tapauksessa oli huomioitava edelliset elokuvat, muuten suunnittelijat saivat vapaasti kanavoida vuosikymmenten aikana parantunutta dinotietämystä. Kauluslisko on myös kaartin ainut täysin käytännön efektinä toteutettu dinosaurus. Sen kävelemiseen tarvittiin noin tusinan ihmisen tiimi. Olennon sylkemä myrkky oli sekoitus Ultra Slime -efektilimaa, kakkua, ruokaväriä, vettä ja pirtelöissä käytettävää sakeuttamisainetta.

Trevorrow halusi, että mahdollisimman monia olentoja tuotettaisiin digiefektien ohella ainakin osin animatronisesti. Niiden luojille oli vain yksi vaatimus. Robotiikkavastaava John Nolan sai paikan vastattuaan kysymykseen ”pidätkö dinosauruksista?”.

Oikeat dinosaurukset eivät olleet tylsämielisiä, hitaita ja harmaita liskoja; ne olivat älykkäitä, energisiä, värikkäitä ja lintumaisia. Trevorrow kertoi tiimilleen heti alkuun, että Dominionin juttu olisivat höyhenpeitteiset dinot. Ensin Nolanin tiimi rakensi pyroraptorin pään, jotta Industrial Light & Magicin efektitaiteilijat saisivat käsitystä siitä, miltä höyhenpukuinen peto näytti ja miten se liikkui. Trevorrow oli kuitenkin niin vaikuttunut, että rakennettiin täysin toimiva animatroninen pyroraptorin pää, jota käytettiin kuvauksissa.

Lisäksi tiimi tuotti yli puolimetrisiä animatronisia heinäsirkkoja.

Kuvat ja haastattelut: Universal Pictures International
Toimittanut Jouni Vikman

Aiheeseen liittyvät elokuvat

Aiheeseen liittyvät jutut