Katso nämä ennen kuin kuolet. Episodin joulukalenteri, luukku 22

22.12.2013 00:00

V niin kuin viimeisiä viedään. Joulun läheisyys ei vaikuta Episodin toimituksen elokuvamakuun, vaan luvassa on niin matalaotsaista komediaa kuin naurettavaa tylytystä. Toki mukana on muutama vakavampikin tapaus. Monilta eri aikakausilta peräisi olevaa lajityyppisillisalaattia yhdistää kuitenkin yksi asia: kaikki ovat syystä tai toisesta suositeltavaa katsottavaa.

 

V

 

Vaarallinen romanssi
North by North-West, 1959
Ohjaus: Alfred Hitchcock

Hitchcockille tyypillinen väärinkäsitysjännäri, jossa viaton mies joutuu niin lain kuin rikollisten mielenkiinnon kohteena todistamaan syyttömyytensä. Tästä ei komediallisen romanttinen jännitysviihde parane.

 

Vauhdilla Chicagoon
Planes, Trains and Automobiles, 1987
Ohjaus: John Hughes

Haikeiden teinidraamakomedioiden lisäksi John Hughes kirjoitti, ohjasi ja tuotti vauhtikomedioita, joista Yksin kotona -klassikon ohella hauskin on Steve Martinin ja John Candyn vastoinkäymisten täyttämä kotimatka Yhdysvaltojen ruuhkaisten juhlapyhien aikaan.

 

Velipuolet
Step Brothers, 2008
Ohjaus: Adam McKay

”2000-luvun paras komedia. Uskomattoman typerä juoni, todella typerät kohtaukset ja loistava näyttelijätyö ovat yhdistelmä, jonka pariin uskaltaa vaivatta palata pari kertaa vuodessa. Jos joku elokuva pitäisi ala-asteella näyttää ystävyydestä, sietäisi sen olla tämä!” (Jesse Huusari)

 

Veronikan kaksoiselämä
La double vie de Véronique, 1991
Ohjaus: Krzysztof Kieslowski

”Elokuva kuin harvinainen koru, joka myös soi taivaallisen kauniisti.” (Matti Komulainen)

 

Vertigo – Punainen kyynel
1958
Ohjaus: Alfred Hitchcock

Psykologinen trilleri syyllisyydestä syrjäytti vastikään Citizen Kanen ykköstilalta brittiläisen Sight & Sound -lehden perinteisellä maailman parhaiden elokuvien listalla.

 

Veteen piirretty viiva
Thin Red Line, 1998
Ohjaus: Terrence Malick

Kahdeksi vuosikymmeneksi venyneen tauon jälkeen Terrence Malick palasi elokuvien tekoon Veteen piirretyllä viivalla, joka julistettiin yhdeksi parhaista sotaelokuvista kautta aikojen.

 

Videodrome – Tuhon ase
1983
Ohjaus: David Cronenberg

Elokuva, joka kertoo mitä tapahtuisi, jos sensorit olisivat oikeassa, joutui sensorien silmätikuksi. Totuus ja hallusinaatiot sekoittuvat sujuvaksi tieteiskauhuksi, kun nuhjuisen tv-kanavan tuottaja ryhtyy metsästämään vaarallista filosofiaa levittävää roskaohjelmaa.

 

Viisi vuodenaikaa
Bom yeoreum gaeul gyeoul geurigo bom, 2003
Ohjaus: Kim Ki-duk

Silmää ja sielua sivelevä mestariteos munkista ja oppipojasta, kärsivällisyydestä ja kärsimättömyydestä, rauhasta ja levottomuudesta, paikkansa löytämisestä ja itsensä etsimisestä.

 

Villi sydän
Wild at Heart, 1990
Ohjaus: David Lynch

Väkivaltainen rakkaustarina kuin vain David Lynch voi sellaisen kertoa.

 

Väkivallan vihollinen 3
Death Wish 3, 1985
Ohjaus: Michael Winner

Kolmanteen osaan mennessä oman käden oikeutta juhlistava Väkivallan vihollinen -sarja lakkasi edes teeskentelemästä olevansa muuta kuin sadistisen väkivallan juhlaa. Nautittavan ylilyöty osa menee sellaisiin äärimmäisyyksiin, että tuntuu jo parodialta aikaisemmista osista.

 

Lisää luettavaa