Katso nämä ennen kuin kuolet. Episodin joulukalenteri, luukku 5

5.12.2013 00:00

Joulukuun viidettä päivää leimaa kauhu ja väkivalta – sekä ryppyinen alien. Joulumielen nostattamiseksi maailman parhaaksikin kuvaillusta elokuvasta peräisin olevassa luukun kuvassa paahdetaan pähkinöitä takkatulen lämmössä.

On mielenkiintoista havaita, kuinka monen tämänkin päivän juhlitun ohjaajan uran huipputeokset ajoittuivat 1980-luvun alkuun. Monen osalta uran alkukin ajoittuu tuohon maagiseen aikakauteen.

 

E

 

E.T. – The Extra-Terrestial
1982
Ohjaus: Steven Spielberg

”Elokuvallinen ensirakkauteni, joka roihahti liekkeihin suurinpiirtein elokuvassa seikkailevan Elliotin iässä. Alun piinaava takaa-ajo oli tosin ajaa minut ulos oululaisesta elokuvateatterista jo alkuunsa. Jäin kuitenkin penkkiin ja pian sainkin jo nauraa olutta hörppineen ruttunaaman röyhtäilyille ja pyörtyilyille. Ja lopussa niiskutin tietysti samaan tahtiin täpötäyden teatterisalin kanssa.” (Janne Kaakko)

 

Elefanttimies
The Elephant Man, 1980
Ohjaus: David Lynch

Viktoriaanisen ajan englantilaiset yhteiskunnalliseen asemaan katsomatta huvittelivat tirkistelemällä epämuodostuneita ihmisiä. Elefanttimies toi David Lynchille hänen ensimmäiset Oscar-ehdokkuutensa (ohjauksesta ja sovitetusta käsikirjoituksesta) – ja on edelleen hänen rakastetuin työnsä. Massiivisen maskeerauksen alla hienon roolisuorituksen tehnyt John Hurt sai myös pääosaehdokkuuden.

 

Elephant
2003
Ohjaus: Gus Van Sant

Uskomattoman kaunis elokuva uskomattoman pahasta tapahtumasta ei voi olla tekemättä vaikutusta. Runollisen julma kuvaus kouluampujista voitti Cannesin Kultaisen palmun.

 

Elämänä pakotie
Running on Empty, 1988
Ohjaus: Sidney Lumet

”Sidney Lumetin vähemmän tunnettu mutta sykäyttävä elokuva seuraa hippiperheen pakomatkaa. Elokuva oli teini-iässä tärkeä sekä minulle että pikkusiskolleni, ja katsoimme sen yhdessä lukemattomia kertoja taitavan ja ihanan River Phoenixin sekä James Taylorin Fire and Rain -kappaleen takia.” (Niina Holm)

 

Elää ja kuolla L.A:ssa
To Live and Die in L.A., 1985
Ohjaus: William Friedkin

Joidenkin mielestä jopa maailman paras elokuva. Häikäilemätön väärentäjä saa häntä jahtaavat poliisit unohtamaan lain merkityksen.

 

Ennustus
The Omen, 1976
Ohjaus: Richard Donner

”Saatanalla mässäily kauhuelokuvissa on juttu, jota nykyajan kauhussa jää kaipaamaan. Aikanaan todella rankat okkultistiset viittaukset ja pedonluvut herättävät ehkä nykyään enemmän hilpeyttä kuin pelkoa, mutta elokuvan kuvausten aikana on onnistuttu synnyttämään jotain oikeasti pahaa ja kestävää.” (Jesse Huusari)

 

Etäisten laaksojen mies
Shane, 1953
Ohjaus: George Stevens

”Runollisen upea klassikkowestern. Tarina on yksinkertainen, mutta lapsen näkökulma ja hehkuvat Technicolor-värit tuovat siihen kiehtovan sadunomaisen tunnelman.” (Jussi Huhtala)

 

The Evil Dead
1981
Ohjaus: Sam Raimi

Mökissä demonisen riivauksen valtaan joutuvista nuorista kertova elokuva käytännössä käynnisti yhden kauhun lajityypin. Silti sitä ei ole yli 30 vuoden kuluessa ylitetty tehokkuudessaan, ei edes sen uudelleenfilmatisoinnissa, vaikka efektit ovat kehittyneet. Sam Raimin uran käynnistäneessä elokuvassa estoton veren roiske ei ollutkaan pelon ydin – niin ihastuttavaa kuin sekin tietysti on.

 

Lisää luettavaa