Lars von Trier lopetti juomisen ja uskoo sen vaikuttavan työhönsä: ”Se voi johtaa vain paskaan”

Kolme vuotta sitten mediahiljaisuuteen ryhtynyt mestariohjaaja Lars von Trier on avannut jälleen suunsa kertoakseen omasta henkilökohtaisesta taistelustaan alkoholismin kanssa.

Politikenille antamassaan haastattelussa ohjaaja kertoo olleensa jo kolme kuukautta selvinpäin perheensä pyynnöstä, mutta uskoo pullon sulkemisen vaikuttavan työhönsä merkittävästi.

”En tiedä pystynkö enää tekemään elokuvia, ja se huolestuttaa minua”, von Trier sanoo.

Eniten ohjaajaa huolestuttaa se, että selvänä pysyminen vie tältä terävimmän luovan kipinän, ja hän päätyy tekemään ”paskoja elokuvia”, eikä yleisö enää kiinnostu hänen töistään. Selvinpäin oleminen ei von Trierin mukaan ole johtanut sellaisiin ahaa-elämyksiin kuin hän luuli.

”Minusta tuntuu, ettei se toimi. Luulin, että saisin valtavan oivalluksen ja uuden kipinän tai jotain, mutta niin ei ole käynyt”, ohjaaja sanoo. ”Totta kai humaltumista käyttää luomisprosessissa. Se on ilmiselvää. Joten tavallaan tämä on askel taaksepäin. Se voi johtaa vain paskaan.”

Von Trier aikoo kuitenkin kaikesta huolimatta pysyä selvinpäin. Ohjaajan seuraava suuri projekti, mikäli tämä ei toteuta uhkailuaan ja lopeta elokuvien tekemistä, on TV-sarja The House That Jack Built, jonka on tarkoitus saada ensi-iltansa 2016.

(Episodi/ML)

Aiheeseen liittyvät elokuvat

Aiheeseen liittyvät jutut