Muistatko 007-elokuvan kauniin Izabella Scorupcon, 53? Tältä ikinuori tähti näyttää nyt

Hän näytteli 007 ja kultainen silmä -elokuvassa.

22.4.2024 05:30

Näyttelijä Izabella Scorupco, 53, on alkujaan malli, josta tuli myöhemmin näyttelijä. Hänellä on meriiteissään myös laulajaura. Taival näyttelijänä alkoi muutamalla elokuvalla, kunnes isommat parrasvalot avautuivat Bond-tytön roolin myötä elokuvassa 007 ja Kultainen silmä (1995).

Izabella Scorupco ja Pierce Brosnan elokuvassa 007 ja kultainen silmä (1995).

Scorupcolle rooli tuli siinä mielessä yllätyksenä, että hänet valittiin siihen vain viikkoa ennen kuvausten alkua. Scorupcon onni oli, ettei ohjaaja Martin Campbell löytänyt rooliin ketään sopivaa näyttelijää. Campbell kertoi aikoinaan roolittajan etsineen sopivaa näyttelijää ympäri Eurooppaa.

Aikaa ei ollut enää tuhlattavaksi, ja Campbell kysyi roolittajalta: ”Onko jokin maa, jossa et ole käynyt?” Hän vastasi: ”Ei. Hetkinen… En ole käynyt Ruotsissa.” Roolittaja nousi heti samana iltana lentokoneeseen, ja Ruotsiin päästyään hän löysi Scorupcon. Campbell hyväksyi Scorupcon mukaan jo 30 sekunnin koe-esiintymisen jälkeen.

Kultaisen silmän jälkeen Scorupco näytteli satunnaisesti. Hänet nähtiin muun muassa elokuvassa Tulen valtakunta (2002), Vertical Limit (2002) ja Renny Harlinin Manaaja: Alku (2004) -elokuvassa. Tähti sanoi vuonna 2020, että vauhtia oli liikaa Bond-roolin jälkeen, ja se masensi hänet. Siksi hän katosi parrasvaloista vuosiksi Kultaisen silmän jälkeen.

Scorupco ei muutenkaan ole näytellyt valtavan monissa elokuvissa uransa aikana. Hän on kuitenkin hiukan aktivoitunut viime vuosina. Scorupco näytteli vuonna 2019 ilmestyneessä, Tukholmaan sijoittuvassa, fantasiaa ja trilleriä sekoittelevassa tv-sarjassa Hidden – esikoinen. Sarjassa entinen poliisi Viveca Eldh (Scorupco) ryhtyy tutkimaan vastasyntyneen lapsen kuolemaa, joka vaikuttaa rituaalimurhalta.

Scorupco sarjassa Hidden – esikoinen.

Hidden-roolin jälkeen hän näytteli sarjassa Barracuda Queens, joka ilmestyi vuonna 2023. Se kertoo ryhmästä nuoria naisia, jotka eivät ole ihan tavallisinta laatua, sillä he tekevät ryöstöjä vapauttaakseen itsensä naisille asetetuista odotuksista. Sarja on katsottavissa Netflixissä.

Lisäksi häneltä on tulossa lyhytelokuva The Undreaming of Anna Bell Zeigler. Elokuvan päähahmo Anna elää toksisesti käyttäytyvän, halvaantuneen äitinsä kanssa. Elokuvassa hämärtyvät todellisuus ja fantasia.

Alla listattuna muutamia triviatietoja Scorupcosta.

Muutti jo pikkutyttönä Puolasta Ruotsiin, jossa hän opiskeli näyttelemistä ja musiikkia. Siellä hänet bongasi elokuvaohjaaja Staffan Hildebrand, joka pestasi Scorupcon elokuvaan Ingen kan älska som vi (1988). Rooli teki hänestä ruotsalaisen teini-idolin.

Hän vaikuttaa pysyvän aika lailla mediapimennossa. Hän ei anna usein haastatteluja ainakaan kansainväliselle medialle.

Hänestä tuli menestyvä malli Ruotsissa ja kaikkialla Euroopassa. Hänelle oli hyötyä malliurallaan kielitaidostaan, sillä hän puhuu neljää eri kieltä.

Väitti olleensa neljä kuukautta syömättä, kun hän työskenteli Ford Modeling -mallitoimistossa. Scorupco sanoi juoneensa vettä.

Alla Scorupcon jakamia julkaisuja hänen Instagram-tililtään sekä Hidden -esikoinen -sarjan traileri. Sen voi katsoa Viaplaysta.

Lue myös: Tietovisa, osa 14: Sujuuko sinulta elokuvamaailman yleistieto? Testaa! – Episodi.fi

Lue myös: Muistatko vielä? -aiheiset jutut – Episodi.fi

Lähde: Bond Scenes, IMDb, IS

Lisää luettavaa

Aiheeseen liittyviä elokuvia