Onneli ja Anneli -elokuvassa kunnioitetaan alkuperäistarinan henkeä

Marjatta Kurenniemen jo useita lapsisukupolvia hurmanneet Onneli ja Anneli -kirjat siirtyvät valkokankaalle. Tyttökaksikkoon ja muuhun Kissanmintun väkeen pääsee tutustumaan tammikuun lopulla 2014.

Loviisa muuttuu tulevana kesänä Kissanmintun kaupungiksi. Siellä on myös Ruusukuja, jonka varrella on erikoinen talo – aivan kuin kahdelle pikkutytölle tehty. Ja niinhän se onkin. Siellä kuvataan Marjatta Kurenniemen Onneli ja Anneli -kirjasarjan ensimmäiseen osaan perustuvaa elokuvaa.

Elokuvassa parhaat ystävykset Onneli ja Anneli löytävät kadulta rahanipun, jolla he ostavat kuin sattumalta myytävänä olevan, kahdelle parhaalle ystävykselle varustetun talon. Talon on rakennuttanut salaperäinen rouva Ruusupuu, jolla on taipumusta rakennuttaa taloja, jotka eivät sitten sovikaan hänelle. Onnelille ja Annelille se on kaikkien parhaiden ystävysten unelma: asua kaksin, ilman vanhempia ja sisaruksia! Onneli on suuren perheen keskimmäinen lapsi, Anneli taas eronneiden ja kiireisten vanhempien ainokainen. Kukaan ei siis hyvään toviin huomaa, että tytöt asuvat kahdestaan omassa talossaan. Kesään mahtuu jännittäviä tuttavuuksia, seikkailuja ja yllätyksiä.

Kurenniemen tarina on ihastuttava, mukaansatempaava satu hauskoine yksityiskohtineen ja ajatusleikkeineen, mutta monikerroksisessa maailmassa riittää mietittävää aikuisillekin. Ohjaaja Saara Cantell kertoi elokuvan pressitilaisuudessa tekijäkaartin halunneen olla uskollisia alkuperäisen tarinan tunteelle ja hengelle, vaikka selkeimmät 60-lukulaisuudet onkin tuotu nykyaikaan. Hän kiitteli elokuvan käsikirjoittaja Sami Keski-Vähälää Kureniemen tarkan psykologisen silmän hyödyntämisestä.

– Elokuvan hahmot ovat vahvoja, mutta eivät yksiulotteisia, Cantell lupasi.

Lehdistötilaisuudessa tunnelma on innostunut. Mukana on selkeästi lapsena Onnelinsa ja Annelinsa lukeneita toimittajia, sillä puhe kiertyy usein sadun yksityiskohtiin ja omiin muistoihin kirjasta. Myös elokuvan tekijöistä monet kertoivat lukeneensa kirjat lapsena.

– Elokuvaa tehdessä voi palata myös omiin tunnelmiinsa. On todella hienoa päästä ohjaamaan tämä elokuva, Cantell kertoi.

Yhdessä Sari Lempiäisen kanssa elokuvan tuottava Tea Hyytiä odottaa innolla tulevaa kesää Loviisassa. Moni yksityiskohta elokuvan tuotannossa, kuten Onnelin ja Annelin naapurissa asuvien Tingelstiina ja Tangelstiina Vappusen vappuhuiskuja, joulutähtiä ja muita ihmeitä pursuava puutarha sekä ihka oikeita yllätysmunia munivat kanat, ovat toteutukseltaan vielä yllätys tekijöillekin. Haastavin osuus on kuitenkin jo takana.

– Koekuvasimme noin 300 pikkutyttöä Onnelin ja Annelin rooleihin ja löysimme kuin löysimmekin lopulta juuri oikeat tytöt, Hyytiä hehkutti.

Onnelia näyttelevä Aava Merikanto ja Anneliksi muuntautuva Lilja Lehto ovatkin oikea löytö. Tumma ja vaalea, kuten kirjassa. Parhaat ystävät ihan oikeastikin. Reippaat ja hihitteleväiset. Suunnitelmatkin ovat selvillä.

– Me ostetaan sitten meidän palkkarahoilla se talo ja muutetaan sinne!

Onnelin ja Annelin lisäksi elokuvassa seikkailee Onnelin veli Petteri, jota esittää Elias Koistinen. Aikuisrooleissa nähdään muiden muassa Jaakko Saariluoma (Urho Ulpukka), Johanna af Schulten (rouva Rosina Rusina), Eija Ahvo (rouva Ruusupuu), Elina Knihtilä (Tingelstiina) ja Kiti Kokkonen (Tangelstiina).

Onneli ja Anneli -hypeä lisää myös parhaillaan Helsingin Kaupunginteatterissa pyörivä näyttämöversio, jonka tarina yhdistelee elementtejä kaikista sarjan kirjoista. Hyytiä paljastaa, että Zodiakilla on kuvausoptio koko Onneli ja Anneli -kirjasarjaan. Jatkoa saattaa siis olla tulossa. Toivotaan – pääseehän esimerkiksi peukalon mittainen Vaaksanheimon perhe mukaan juoneen vasta myöhemmissä vaiheissa.

Teksti: Sanna Schildt
Kuva: Jolle Onnismaa