Rakkautta & Anarkiaa jatkuu vahvasti – lue Episodin tärpit

R&A:n lauantai päihittää ensimmäisen varsinaisen festaripäivän, sillä tarjolla on lähes 60 näytöstä ympäri Helsinkiä. Episodi poimi taas joukosta nipun suosituksia.

Nyt esiteltävien 11 elokuvan ohella lauantain 16.9. ohjelmistoon kuuluvat David Lynch: The Art Life, Endangered Species, A Hustler’s Diary, Queerama ja Tokyo Idols, jotka on mainittu aikaisemmassa uutisessa. Siihen voi voi tutustua tästä linkistä.

Mainiot

Poimimme ohjelmistosta taas muutaman hyvin erilaisen nimikkeen eripuolelta maailmaa, jotka Episodin toimitus on hyviksi ja mielenkiintoisiksi havainnut.

Synkimmille mielihaluilleen periksi antavasta teinipojasta kertova Butterfly Kisses on yllättävän ilkeästä sisällöstään huolimatta helposti katsottava – ja erityisesti kuunneltava – elokuva.

The Desert Bridessa vuoden 2013 Gloria-elokuvan mahtava Paulina Garciá jämähtää keskelle erämaata. Koko elämänsä muiden taloutta hoitanut nainen herää hiljalleen elämättömästä elämästään.

Italialaisessa Indivisible-elokuvassa siamialaiset kaksostytöt vastaavat perheensä elannosta. Kun tarjoutuu mahdollisuus erilaiseen elämään, he havahtuvat niin läheistensä, kirkon kuin viihdemaailman raadollisuuteen.

The Prince of Nothingwood on katkeransuloinen tarina Kabulin Ed Woodista. Journalisti/elokuvantekijä Sonia Kronlund on tutustunut afghanistanilaiseen hätävaraelokuvaan, jota tekee ilmeisesti vain yksi ihminen.

Erinomaiset

Jälleen Episodin toimitus myös ihastui muutamaan nimikkeeseen enemmän kuin velvollisuus sanelee. Niitä on listattu alla.

Animals vie katsojan keskelle vainoharhaisia houreita, surrealistisia juonenkäänteitä ja jopa lynchimäistä intuitiivista antilogiikkaa, kun saksalaispariskunta törmää lampaaseen synkin seurauksin. Luvassa niin symboliikkaa kuin äkkivääriä u-käännöksiä.

Bobbi Jene ei jätä epäselväksi, mitä itsensä ilmaisu tanssin avulla tarkoittaa. Vuosia Israelissa tanssinut nainen päättää palata USA:han, vaikka joutuu jättämään rakkaansa taakseen.

Raymond Briggs tunnettaneen parhaiten jouluklassikosta Lumiukko. Suurtyöksi voi laskea myös koskettavan Ethel & Ernestin, joka kertoo Briggsin lontoolaisvanhempien tarinan tutustumisesta ja perheen perustamisesta toisen maailmansodan levottomuuksiin ja sen yli.

On the Beach at Night Alone on kuin pala tosielämää elokuvan muodossa. Ohjaaja Hong Sang-soo luo uusiksi skandaalinkäryisen suhteensa näyttelijätär Kim Min-heehen roolittamalla hänet näyttelijättäreksi, joka pohtii vanhemman ohjaajan kanssa syntyneen suhteen jälkiseurauksia. Ja sitten ryypätään!

Välillä vastaan tulee ns. hyvän mielen elokuva, joka oikeasti saa hyvälle tuulelle. Ei haittaa, vaikka Patti Cake$ on käytännössä 8 Milen isoluinen Feminem-versio, sen mahdottomia vastaan unelmoivaan päähenkilöön ei voi olla ihastumatta.

Personal Shopper on genrejä kumartelematon kummitustarina. Jo Olivier Assayasin Clouds of Sils Mariassa vakuuttanut Kristen Stewart esittää kuuluisan mallin henkilökohtaista avustajaa ja meediota, joka odottaa kuolleelta kaksoisveljeltään viestiä tuonpuoleisesta.

Michel Hazanaviciuksen uutuutta Redoubtable voisi kuvailla katsaukseksi Jean-Luc Godardin poliittisiin vuosiin. Kevyt tutkielma kerran onnellisen suhteen hitaasta lopusta.

Lisätietoja elokuvien esitysajoista ja -teattereista sekä lipunmyynnistä: hiff.fi

Lauantaina nähdään kaksi Orionin kuukauden elokuvaksi äänestyskelpoisista elokuvaa. Close-Knit on Helsingissä kuvatun Ruokala Lokin ohjaaja Naoko Ogigamin kertomus pienestä Tomo-tytöstä, joka joutuu enonsa ja tämän transsukupuolisen tyttöystävän hoidettavaksi. Toinen on yllä esitelty tansielokuva Bobbi Jene.

R&A:ssa esitetään myös kaikki viisi Pohjoismaiden neuvoston elokuvapalkinnosta kilpailevaa elokuvaa. Lauantain aikana niistä nähdään kaksi: ruotsalainen Saamelaisveri, joka on vahva voittajaehdokas, sekä norjalainen Hunting Flies.