Sauronin ja Aragornin kaksintaistelu olisi ollut trilogian huipentuma, mutta sen poistaminen oli oikea ratkaisu

Menestystrilogian päätösosan loppu olisi voinut jättää hyvin erilaisen jälkimaun katsojille.

13.3.2023 16:00

11 Oscar-palkintoa voittanut Taru Sormusten Herrasta: Kuninkaan paluu (2003) on yhä edelleen monen elokuvakatsojan mieleen. Liki täydellisenä pidetyn trilogian päätösosaa leikeltiin ja muokattiin paljon ennen julkaistua teatteriversiota, ja on erityisesti yksi muutos, jota voinee pitää enemmän kuin oikeana.

Alunperin leffassa piti nähdä Mordorin porteilla käydyssä lopputaistelussa Aragornin (Viggo Mortensen) ja pimeyden lordin Sauronin välinen kaksintaistelu. Kohtauksessa Sauron olisi ensiksi saapunut taistelukentälle enkeli Annatarina sokaissen ilmestyessään sankarit. Toisen muodomuutoksen jälkeen hän olisi näyttänyt vastaavalta kuin Sormuksen ritarit -elokuvan alkukohtauksessa ja ottanut mittaa kamppailutaidoista Aragornin kanssa.

Lopullinen leikkaus ja myöhemmin julkaistut pidennetyt versiot eivät kohtausta sisältäneet, vaan elokuva keskittyi lopussa Frodon ja Samin tehtävään tuhota valtasormus lopullisesti. Sauron pysyi vaikeasti määriteltävänä pahuuden ilmentymänä kömpelön, vasta lopussa esiintyvän fyysisen pahiksen sijaan. Osa kuvatusta materiaalista kuitenkin päätyi elokuvaan; Aragorn taistelee lopputaistelussa isoa peikkoa vastaan, jonka alunperin piti olla Sauron.

Ohjaaja Peter Jackson on itse todennut, että taistelu olisi ollut vähemmän vaikuttava, jos Sauron olisi ollut fyysisesti läsnä. Kohtausta ei ollut edes kirjassa, vaan se oli kokonaan elokuvaa varten tehty lisäys.

Näet poistetun kohtauksen raakaversiosta otteita alla olevan videon kautta:

Lisää luettavaa