Tämä suomalainen asia oli Steven Spielbergille lapsuudessa tärkeä – Nähdään uudessa The Fabelmans -elokuvassa

Hieno uutinen ankeaan vuoden alkuun.

26.1.2023 22:30

Ohjaaja Steven Spielbergin uusin elokuva The Fabelmans on omaelämäkerrallinen kasvukertomus. Henkilökohtainen elokuva sai seitsemän Oscar-ehdokkuutta.

Lavastaja Karen O’Hara paljastaa, että elokuvassa nähdään myös jotakin suomalaista. Fabelmanin perheen toiseen kotiin on nimittäin tuotu jotakin, minkä Spielberg ja hänen sisarensa muistivat omasta lapsuuskodistaan.

”Ruokapöytä on tarkka toisinto siitä, minkä Spielberg ja hänen sisarensa muistavat olleen tärkeä elementti kodissa. Kaikki Spielbergit muistavat upean Saarisen pöydän keittiössä. Se on futuristinen esine, jossa kulminoitui 50-luvun lopun ja 60-luvun alun optimismi. Halusimme saada sen elokuvaan täysin oikein, koska heillä on siitä niin vahva muisto, kuinka he kerääntyivät perheenä illallisille, tekemään läksyjä ja keskustelemaan sen ympärille. Se oli kirjaimellisesti keskeinen”, O’Hara kertoo.

Kyseessä on Eero Saarisen ikoninen Tulppaani-pöytä, vuodelta 1957, joka on yksi suomalaisen muotoilun suurimpia klassikoita. Elokuvassa nähdään myös samaan sarjaan kuuluvat Tulppaani-tuolit.

Tulppaani on nähty monesti kansainvälisissä elokuvatuotannoissa. Muun muassa Woody Allen on suosinut Tulppaania A Crisis in Six Scenes -minisarjassa. Myös Kellopeliappelsiinissa nähtiin Tulppaani-sarjaan kuuluva tuoli.

The Fabelmans saa ensi-iltansa Suomessa helmikuun 17. päivä.

Aiheeseen liittyviä elokuvia

Lisää luettavaa