Tänään ensi kertaa televisiossa – Anna Eriksson riisuutuu paljastavassa elokuvassaan täysin alasti

Tänään nähdään televisiossa vuonna 2018 valmistunut M.

Laulajana paremmin tunnetun Anna Erikssonin kokeellinen esikoisohjaus herätti ensi-iltansa yhteydessä kansainvälistä huomiota. Elokuva kilpaili vuoden 2018  Venetsian elokuvajuhlilla parhaan esikoiselokuvan palkinnosta.

M käsittelee seksuaalisuuden ja kuoleman yhteyttä. Elokuvan mukaan oletamme niiden olevan vastakkaisia voimia, mutta ne yhdistyvät meissä jokaisessa. Eriksson esittää itse roolihenkilöä nimeltä M, joka toimii symbolina tälle yhteydelle.

M on saanut inspiraationsa näyttelijä Marilyn Monroesta, jonka myytiksi noussut kohtalo on täydellinen esimerkki siitä, kuinka populaarikulttuuri mystifioi ja hyväksikäyttää seksuaalisuuden ja kuoleman ikiaikaista sidettä.

”Marilyn Monroesta tuli minulle jonkinlainen pakkomielle. Siitä kasvoi massiivinen neljän ja puolen vuoden projekti, jossa pääsin eteenpäin vasta kun hyväksyin sen, että teos puhuu ja minä kuuntelen. Alitajunnan maailma on lopulta se, mikä meitä ihmisiä yhdistää”, Eriksson kertoo ennen elokuvaa nähtävissä alkusanoissa.

Eriksson käytti elokuvan tekoon neljä vuotta. M on provosoiva ja konkreettisestikin paljastava teos, sillä Eriksson esiintyy siinä täysin alasti.

”Alastomuus ei ollut helppo päätös, mutta siinä epämukavuusalueille meneminen toteutui äärimmäisessä muodossa. Jossain vaiheessa kuvauksia sen unohti, eikä alastomuus enää sen jälkeen merkinnyt mitään”, Eriksson kertoi Ilta-Sanomien haastattelussa.

M nähdään ensiesityksenä Yle Teemalla lauantaina 29.02.2020 klo 23.15. Elokuva on katsottavissa myös Areenassa 32 päivän ajan. Alla elokuvan traileri.