Tänään tv:ssä: Ilmestyikö vuonna 1980 maailman hauskin elokuva? – Tämän naurupommin maine on kasvanut vuosi vuodelta

IMDb-arvosana 7,7.

19.4.2024 05:00

Tänään esitetään televisiossa komediaklassikko Hei me lennetään! vuodelta 1980.

Useita legendaarisia komedioita kirjoittaneen ja ohjanneen Zucker-Abrahams-Zucker-kolmikon (Top Secret, Mies ja alaston ase) elokuva on hillitön parodia lentokoneisiin sijoittuvista katastrofielokuvista.

Kun osa matkustajista ja koko lentokoneen miehistö saavat ruokamyrkytyksen, niin entinen sotilaslentäjä joutuu vastahakoisesti ottamaan ohjat käsiinsä. Pääosia näyttelevät Robert Hays, Julie Hagerty ja Leslie Nielsen.

Elokuvan maine on kasvanut vuosi vuodelta, ja se on noussut usein kärkeen, kun on listattu kaikkien aikojen parhaita komedioita. Kun tunnettu elokuvalehti Empire järjesti vuonna 2012 lukijaäänestyksen kaikkien aikojen hauskimmista elokuvista, Hei me lennetään! oli listan ykkönen.

Alla Internet Movie Databasen keräämää triviaa elokuvasta.

  • Lentokenttäalueen valkoisen ja punaisen vyöhykkeen välisestä kiistasta käydyssä keskustelussa tuottajat palkkasivat samat ääninäyttelijät, jotka olivat tehneet Los Angelesin kansainvälisellä lentokentällä todelliset ilmoitukset. Valkoinen vyöhyke on oikeasti matkustajien lastaamiseen ja purkamiseen tarkoitettu alue, ja punaisella vyöhykkeellä pysähtyminen on kielletty (paitsi lentokenttäbusseille). Ääninäyttelijät olivat myös tosielämässä aviopari.
  • Robert Stack, Lloyd Bridges, Peter Graves ja Leslie Nielsen valittiin rooleihinsa, koska heillä oli maine vakavina näyttelijöinä. Heidän suoraselkäiset persoonansa ja tapansa lausua repliikkejä tekivät elokuvan satiirista vieläkin purevampaa ja hauskempaa.
  • Kohtaus, jossa lentoemäntä yrittää rauhoittaa hysteeristä matkustajaa, improvisoitiin paikan päällä. Alun perin kohtaus pohjautui kohtaukseen elokuvasta Kuoleman kynnyksellä (1957), mutta sitä laajennettiin, kun Lee Bryant, joka esitti hysteristä naista, ehdotti idean laajentamista lisääntyneiden matkustajien muodostamaksi ”läpsäytysjonoksi.” Vaikka ohjaajat epäröiviä ideaa, he suostuivat kokeilemaan sitä ja pitivät kohtauksen lopullisessa elokuvassa.
  • Aeromexico oli ainoa lentoyhtiö, joka osti elokuvan lentokoneissa katsottavaksi viihteeksi.
  • Lääkärin rooli sai Leslie Nielsenin uran uuteen nousuun. Studio halusi valita tuon ajan suosikkikoomikko Dom DeLuisen rooliin, mutta ohjaajat saivat tahtonsa läpi, mikä käynnisti Nielsenin uran komedioissa.
  • Pääosaa esittävällä Robert Haysilla oli oikeasti lentolupakirja.
  • Kohtaus, jossa Boeing 747 rysähtää ikkunoiden läpi terminaalissa, sai tosielämän lentäjät lähettämään kirjeitä, joissa he kertoivat olleen hyvin lähellä aiheuttaa saman tosielämässä.
  • Lopputeksteissä nähdään hauskoja työtehtäviä ja rooleja, mikä on yksi ohjaajien tavaramerkeistä.

Hei me lennetään! esitetään MTV3-kanavalla perjantaina 19.04.2024 klo 20.00. Elokuva löytyy myös SkyShowtimesta. Katso alta kohtaus elokuvasta.

Lisää luettavaa