Tänään tv:ssä: Johnny Depp esittää pääosaa hyytävässä rikostarinassa – Vuoden 2015 elokuva perustuu tositapahtumiin

IMDb-arvosana 6,9.

17.3.2023 05:00

Johnny Deppin pahisroolit on laskettavissa alle yhden käden sormilla.

Ja silloinkin, kun Depp on esittänyt rikollista, kyseessä on ollut joko sympaattinen kokaiinikauppias (Blow), traaginen kostaja (Sweeney Todd – Fleet Streetin paholaisparturi) tai myyttinen robinhood-gangsteri (Public Enemies). Ei siis mitään pahuuden ruumiillistumia.

Siksi Deppin roolisuoritus vuonna 2015 valmistuneessa Black Massissa hätkähdyttää ja kylmää heti sen ensimmäisestä kuvasta lähtien.

James ”Whitey” Bulger oli pelätty rikollispomo, joka johtama Winter Hillin jengi hallitsi Etelä-Bostonin alamaailmaa brutaalilla otteella 1970-luvun alusta 1990-luvun alkuun saakka. Bulgerin jengi edusti irlantilaista mafiaa, joka kilpaili ja soti välillä verisestikin itärannikon italialaisia perheitä vastaan.

Bulger oli vainoharhainen psykopaatti, joka näki mahdollisia pettureita joka puolella ja murhasi tai määräsi murhattavaksi lukuisia lähipiiriläisiä ilman tunnontuskia. Tästä huolimatta Bulger ryhtyi itse FBI:n tiedonantajaksi liittovaltion poliisiin kuuluneen lapsuudenystävänsä John Connollyn ehdotuksesta. Vastapalveluksena muiden rikollisten vasikoimisesta FBI katsoi Bulgerin jengin toimintaa läpi sormien toistakymmentä vuotta.

Kyseessä on sama hahmo, johon Jack Nicholsonin tulkitsema Frank Costello Martin Scorsesen Oscar-palkitussa mestariteoksessa The Departed (2006) perustuu.

Pohjalla oli toisin sanoen jo yksi väkevä suoritus ennen kuin Depp hyppäsi Bulgerin kenkiin ohjaaja Scott Cooperin (Crazy Heart) pyynnöstä. Tästä huolimatta Depp tekee esityksen, joka hakee vertaistaan amerikkalaisten valkokangasgangstereiden historiassa.

Koomisiin rooleihin usein liitetty tähti taipuu jääkylmäksi ja uhkaavaa vainoharhaa huokuvaksi psykopaatiksi dramaturgisen akrobaatin itsevarmuudella. Suoritus on hyytävän kontrolloitu ja fyysisiltä puitteiltaan pelkistetyn tehokas potretti todella häijystä ja sieluttomasta yksilöstä.

Cooper kuulemma palkkasi Bulgerin jengin entisiä jäseniä varmistamaan tarinan paikkansapitävyyden ja Deppin ja muiden roolisuoritusten osumatarkkuuden. Ei ole vaikea uskoa, että ex-rikolliset olivat vaikuttuneita näkemästään.

Black Mass on poikkeuksellisen realistinen rikosdraama, joka ei pyri hätkähdyttämään tai kikkailemaan brutaalin historiansa kohokohdilla.

Siihen ei ole tarvetta, vaan Cooper antaa verisen näytelmän puhua puolestaan. Ohjauksessa on samaa toteavaa, fatalistista esillepanon voimaa kuin Cooperin häikäisevässä kosto- ja lunastustrillerissä Rautakaupunki (2013).

Kauttaaltaan loistavasti näytellyssä elokuvassa näkyy Cooperin oma tausta kameran edessä ja sen myötä näyttelijäntyön syvä ymmärrys ohjaajana. Deppin ohella suurimmat pisteet kuuluvat Connollya esittävälle Joel Edgertonille sekä Bulgerin oikeaa kättä, Stephen Flemmiä, tulkitsevalle Rory Cochranille.

Black Mass esitetään nyt televisiossa kolmeen otteeseen:

  • Pe 17.03.2023 klo 21.00, TV5
  • La 18.03.2023 klo 23.40, TV5
  • To 23.03.2023 klo 21.00, Kutonen

Katso traileri alta.

Arvio: Tuomas Riskala

Lisää luettavaa