Tänään tv:ssä: Kotimainen kulttiklassikko – Vuoden 1989 elokuvasta tuli maailmanlaajuinen ilmiö!

Episodin tähdet ★★★★

9.7.2024 08:00

Tänään nähdään Aki Kaurismäen ohjaama Leningrad Cowboys Go America vuodelta 1989.

Leningrad Cowboys Go America alkaa Siperian kylmää tundraa muistuttavassa paikassa. Maailman huonoin rockbändi Leningrad Cowboys yrittää epätoivoisesti saada levytyssopimusta aikaan. Paikallinen levymoguli ei ole vaikuttunut mutta neuvoo yhtyettä lähtemään Amerikkaan, jossa kuulemma kaikki menee läpi.

Bändi pakkaa kamansa sekä yhden tönköksi jäätyneen soittajansa ja lähtee managerinsa (Matti Pellonpää) kanssa New Yorkiin menestystä etsimään. Todellisuus Amerikassa ei kuitenkaan vastaa odotuksia. Yhtyeen polkkasoundi ei vakuuta. Keikat Madison Square Gardenissa tai Yankee Stadiumilla vaihtuvat pieneksi hääkeikaksi Meksikossa.

Bändi ostaa käytetyn Cadillacin ohjaaja Jim Jarmuschin esittämältä autokauppiaalta, ja matka halki Amerikan kohti Meksikoa alkaa. Matkan varrella bändi tekee enemmän tai vähemmän pieleen meneviä esiintymisiä.

Matkalla nähdään Kaurismäen kuvaamana erilainen Amerikka, lähiöiden takapihoja ja hämyisiä baareja. Lopulta bändi saapuu Meksikoon, mutta sitä ennen koetaan kaikenlaista. Bändin perässä seuraa sinnikäs kylähullu Igor (Kari Väänänen).

Ennen Mies vailla menneisyyttä -elokuvan menestystä Leningrad Cowboys Go America oli ehkä Aki Kaurismäen kansainvälisesti tunnetuin elokuva. Bändin hiustyyli ja kengät ovat maailmankuuluja.

Leningrad Cowboys Go America esitetään Teemalla kahteen otteeseen:

  • Ti 9.7.2024 klo 21.45
  • Su 14.7.2024 klo 12.00

Elokuva on Areenassa pysyvästi. Pistä Leningrad Cowboys Go America alta pyörimään.

Lisää luettavaa